Friss árfolyamok >>

3000 felett a Mol, száguld a Tesla és az Innogy

2018. március 12. 19:11:00
A tőzsdék hangulata ma kezdetben egész jó volt, de az USA-ban kissé elromlott a környezet, legalábbis a Dow Jones mínuszban van. A magyar BUX szépen emelkedett, a Mol és az OTP húzta. A nagy nyertes a Tesla volt az USA-ban és az energiaszaktor Németországban.

Ajánlatunk

Ajánlatunk

3

3

Ajánlatunk

0

0

Ajánlatunk

0

0

Ajánlatunk

0

0

Ajánlatunk

n

n

Ajánlatunk

I

I

Ajánlatunk

N

N

Ajánlatunk

g

g

Ajánlatunk

Ajánlatunk

Ajánlatunk

<

<

Ajánlatunk

Ajánlatunk

2

2

Ajánlatunk

h

h

Ajánlatunk

V

V

Ajánlatunk

A Tesla brooklyni bemutatóterme.  Forrás: EPA/Andrew Gombert
A Tesla brooklyni bemutatóterme. Forrás: EPA/Andrew Gombert

A részvények az egész világon jól kezdték a mai napot, alábbhagytak a Trump-féle kereskedelmi háborúval kapcsolatos félelmek. A befektetőket talán az nyugtathatta meg, hogy a vám alól egyes országokra kivételeket fognak alkalmazni. Az USA-ból ráadásul múlt héten jó foglalkoztatási adat érkezett, és az inflációs félelmek is csökkentek.

Az európai tőzsdék így szépen zöldben tartózkodtak ma, bár az amwerikai nyitás után kissé csökkent a lelkesedés. A német börze indexe végül 0,6 százalékkal, a francia mutató csak pár ezrelékkel tudott emelkedni. A német koalíciós szerződés aláírása is jót tehetett a hangulatnak.

Az USA-ban az S&P 500 stagnál, a Nasdaq indexe 0,5 százalékkal emelkedik, a Dow Jones ipari index 0,4 százalékkal csökken. Az amerikai politika megint szolgáltat muníciót, jelenleg az a téma, ki jön Trump távozó gazdasági tanácsadójának helyére.

Másfél százalékkal ment az OTP

A BUX index 1,1 százalékkal ment fel, ezzel az egyik legjobb volt Európában. Az OTP 1,5 százalékkal drágult 11 520-ra, a Mol 1,2 százalékkal 3014-re. A Richter csak egy, a Telekom két ezrelékkel tudott emelkedni. Az úgynevezett Mészáros-papírok 2-4 százalék körüli mértékben mentek fel. A forint erős kezdés után kissé gyengült, este 311,90 volt az euró, húsz fillérrel ment feljebb.

Pénteken volt kilenc éves a bika – a világ tőzsdéi azóta nagyobb megszakítások nélkül emelkedni tudtak. Erről világszerte megemlékeztek a lapok, mi pedig itt írtunk.

A Tesla részvénye öt százalék feletti pluszban, 345 dollárnál jár, Elon Musk ismét sokat szerepelt a sajtóban. A Morgan Straney elemzője, Adam Jonas egyrészt magas, 378 dolláros célárat jelölt meg pénteken, másrészt azonban  azonban ezen az árszinten már eladásra javasolja a részvényeket.

Leállt a gyár négy napra

A Tesla termelésikapacitás-problémáit megoldhatónak véli, viszont attól tart, hogy nagy konkurensei támadnak, mint az Amazon vagy a Google, amelyek hasonló projekteken is dolgoznak (logisztika-szállítás, önvezető autók. A részvénybefektetőket az sem zavarta, hogy eközben a Bloomberg a cég fremonti gyárának több napos február végi leállásáról tudósított.

Németországban az E.On-Innogy páros ment fel, 5,5, illetve 12,1 százalékkal, miután a cégek beszámoltak jövőbeli fejlesztési terveikről.

Új bitcoin-index készül

A bitcoin az utóbbi egy hétben bemutatott egy mélyrepülést, aminek az egyik bitcoin-kereskedési platform meghekkelése, az amerikai SEC tőzsdefelügyelet figyelmeztetései lehettek a fő okai. Így 12 ezer dollár közeléből 8500 közelébe esett, pénteken és vasárnap két alkalommal is. Vasárnap este és hétfőn azonban visszapattant, jelenleg 9300 dollár.

A Reuters bejelentette, hogy a MarketPsych Data nevű céggel “bitcoin-szentiment” indexet fog számolni, amelyet több száz weboldal híreinek értékelésével számolnak. Sok elemző eddig is az online aktivitással, a hírekkel, Google-keresésekkel hozta összefüggésbe a befektetések alakulását.

(A Google-keresések és a bitcoin– és ether-árfolyam kapcsolatáról itt írtunk.)

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás