Friss árfolyamok >>

Pénzintézetek körmére nézett az MNB: így trükköznek a szerződésekkel

2018. február 8. 10:05:00
A fogyasztókra hátrányos szerződési kikötéseket vizsgálták.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fogyasztók szerződéses jogainak védelme érdekében az elmúlt időszakban a lakossági hitelpiac 20 jelentős piaci szereplője – hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások – gépjármű-finanszírozási célú, illetve jelzáloghitel-szerződéseinél tekintette át fogyasztóvédelmi fókuszpontok alapján azok általános szerződési feltételeit – közölte az MNB a Privátbankár.hu-val.

Több, fogyasztóvédelmi szempontból aggályosnak tűnő szerződési kikötést is találtak a különböző üzletszabályzatokban, kondíciós listákban és mintaszerződésekben.

Kifogásolta egyebek közt a lízingtárgyat képező gépjármű önhatalmú birtokbavételére feljogosító rendelkezéseket, s azon feltételeket is, amelyek nem biztosították a visszaadott gépjárművek átlátható és nyilvános értékesítését.

Gond volt a jelzáloghiteleknél is

Ugyancsak aggályosnak találta az MNB azokat a gépjárműhitel és jelzáloghitel szerződéses kikötéseket, amelyek megnehezítették a fogyasztó előtörlesztéshez és biztosítóválasztáshoz való jogát, illetve amelyek indokolatlanul vagy a pénzügyi intézménynek egyoldalúan értelmezhetően írták elő kamatkedvezmények visszavonásának lehetőségét.

Homályos megfogalmazás

Az MNB kifogásolta azokat a kikötéseket is, amelyek aránytalanul biztosítottak a pénzügyi intézménynek rendkívüli felmondási jogot, vagy egyes költségek indokolatlan felszámítására adtak módot. Gyakori probléma volt, hogy egyes szerződéses feltételeket nem egyértelműen fogalmaztak meg. Ezek különösen a költségekre és díjakra, a szerződő felek közötti elszámolásra, a felmondási okokra vagy az előtörlesztésre vonatkozó rendelkezések értelmezését nehezítették meg.

A pénzügyi intézmények a jegybanki észrevételekben jelzett kifogások indokait elfogadva, azok megszüntetése érdekében belátóan és együttműködően jártak el. Az MNB fellépésének hatására így mintegy 150 ezer gépjárműlízing – és kölcsönszerződésből, s további nagyszámú jelzáloghitel-szerződésből kerültek ki a fogyasztókra nézve indokolatlan vagy aránytalan hátrányt eredményező kikötések – jegyzi meg az MNB közleménye.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás