Friss árfolyamok >>

Óvatosak a bankok – a munkaerőhiány veti vissza a beruházásokat

2017. december 18. 13:00:00
A pénzintézetek a válságból tanulva egyre óvatosabbak a hiteligényekkel kapcsolatban, a munkaerőhiány pedig további biztosítékok bevonására ösztönzi a pénzügyi szereplőket.

A hitelpiacon is lecsapódik a kkv-kat is jellemző növekvő beruházási kedv, a kockázatokat azonban mérsékli, hogy egyre több hazai vállalkozás hitelgaranciával jut az ilyen forrásokhoz – mondta a Garantiqa Hitelgarancia Zrt vezetője az mfor.hu-nak.

Korábban a vállalkozások egy része forráshiánnyal küzdött, később pedig már a bankok keresték a finanszírozható projekteket. Búza Éva szerint a kkv szektorban ma már fokozott igény van külső forrásokra és kiegyenlítődni látszik a kereslet-kínálat aránya: jelenleg az EU-s támogatások ellenére is 13 százalékos növekedést mutat a kkv hitelezés.  A szakember szerint a szektor kilátásairól szóló kutatások is egyre optimistább képet mutatnak, ugyanakkor a pénzügyi válság tanulságait levonták a piaci szereplők: megfontoltan viszonyulnak a hiteligényekhez, a fedezeti háttér továbbra is döntő tényező.

Szerezz 15 millió forintot a cégednek! Itt van, mit kell tenned  - Tovább >>>

A Növekedési Hitelprogram lezárulásának ellenére a Magyar Fejlesztési Bank továbbra is kínál nulla kamattal hitelt. Bár egyértelmű, hogy vállalkozások előbb a vissza nem térítendő, majd a visszatérítendő támogatásokat preferálják, és csak azt követően próbálnak finanszírozáshoz jutni piaci hitel segítségével, a források kiszorító hatása alig látszik a kezességvállalási adatokon, hiszen a támogatott források a kkv-k igényének csak egy kis részét fedik le.

A legnagyobb baj a munkaerőhiány

A Garantiqa vezetője szerint a legnagyobb kihívást továbbra is a munkaerőhiány okozza: a megfelelő munkaerő hiánya kockázatot jelenthet a napi működésre, illetve a fejlesztések és beruházások ütemezésére, míg költség oldalon növekvő bérek csökkenthetik a profitabilitást. A kockázatok növekedése pedig óvatosságra inthetik a bankokat, akik a kedvező hiteldöntés következtében további biztosítékok bevonását kérhetik az adósoktól.

A COSME garanciaprogram keretében a Garantiqa 80 milliárd forint hitelhez kapcsolódóan nyújthat kezességvállalást 3500 magyar kis- és középvállalkozásnak. A COSME Programban vállalt kezességek mentesek az állami támogatási szabályok alól, ebből kifolyólag azok a kkv-k is igényelhetik, akik már felhasználták az állami támogatási lehetőségeiket. Búza Éva hozzátette: a programban akár 1 milliárd forint összegű hitelek is garantálhatóak, ami elsősorban a fejlesztési hiteleknek kedvezhet. A beruházások ösztönzése az árazásunkban is megjelenik: beruházási hitelekhez nyújtott COSME garancia kezességvállalási díja hitelösszegre vetítve kevesebb mint 1 százalék, annak ellenére, hogy a garancia mértéke akár 90 százalék is lehet.

Már ég a gyújtózsinór: igazi robbantásra készülnek a magyar cégek

Tízből csak egy magyar középvállalat nem készül beruházásra, a többiek mind terveznek valamilyen fejlesztést - néhány hónap alatt négyszeresére nőtt az ingatlanfejlesztésre készülő cégek aránya. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás