Friss árfolyamok >>

Holnap új világ köszönt a bankokra: meglépik, vagy minden összedől?

2018. január 12. 08:08:00
Holnaptól lép életbe a PSD2 uniós irányelv, a szakértők azonban nem számítanak robbanásszerű változásra.

Ajánlatunk

Ahogy arról korábban már többször is írtunk, a PSD2 egy olyan, a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló módosított uniós irányelv, amelynek cléja, hogy az innováció és a verseny ösztönzése érdekében megnyissa a banki piacot a fintech cégek és egyéb harmadik feles szolgáltatók előtt annak érdekében. Emellett a módosítással az ügyfelek szélesebb körű és magasabb minőségű online pénzügyi szolgáltatásokat kaphatnak.

A Deloitte Magyarország pénzintézetekért felelős vezetője, Mérth Balázs szerint ez a változás nem fog robbanásszerű változást okozni a bankoknál, ugyanakkor lényegesen egyszerűbb élete lesz a felhasználóknak azzal, hogy a bankok társulni tudnak fintech cégekkel, illetve digitális megoldásokat vezetnek be. A sok országra jellemző nagy internet és mobil penetráció ellenére több mint 11 millió közép- és kelet-európai banki ügyfél a "bankfiókok rabja", mert hiába szeretné összes banki tevékenységét online vagy mobilon intézni, kénytelen bemenni a fiókba bizonyos ügyletek elvégzésére, vagy bankja nem támogatja a mobil alkalmazást.

Attól még eltart egy darabig

A tanácsadó cég szerint a piaci bevezetés hosszadalmas folyamat lesz, a legtöbb kke és nyugat-európai bank a bevezetéstől számított 1-3 éven belül számít a legnagyobb hatásra. Egyes nyugat-európai bankok a régió érettebb fintech szektora miatt optimistábbak, és már az első évben előrelépést várnak.

Óriási változás jön januártól – beletörhet-e a bankok bicskája az új szabályozásba? – interjú

Nagy változás előtt állnak a bankok, ugyanis 2018 elején egy egész sor új uniós szabványt vezetnek be a pénzügyi szektorban. Erre érdemes lenne nagyon alaposan felkészülni, ugyanakkor a szabályozás egyes pillérei még nincsenek tisztázva – sem az adatkezelést, sem az open bankinget illetően. Az éles üzem még legalább 1-1,5 évre van, de az biztos, hogy buktatókkal teli időszak elé néz a bankpiac. Mi változik és mennyire állnak készen erre a magyar bankok? Kiszely Róbertet, a Capsys szakmai szolgáltatások igazgatóját kérdeztük. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás