Friss árfolyamok >>

Felejtsük el a pénztárcát – tényleg ez lesz pénz helyett?

2017. június 2. 16:17:00
A blockchain technológiák gyakorlatilag megállíthatatlanul terjednek, hiszen a bankok és a biztosítók számára is biztonságos megoldást kínálnak. A Roland Berger tanulmánya szerint 2025-re már a világ GDP-jének 10 százalékát tárolják majd blockchainben, ehhez azonban előtte meg kell teremteni a szükséges feltételeket, hogy ezt széles körben is lehessen alkalmazni.

Ajánlatunk

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

A blockchain technológia gyakorlatilag kéz a kézben jelent meg a Bitcoinnal, ez ugyanis egy zárt láncú, rendkívül biztonságos pénzforgalmi lehetőséget teremt. A digitális átalakulás így nem kerülheti el a pénzügyi szektort sem, így amellett, hogy jó eséllyel a jövőben is egyre több helyen lesz lehetőségünk majd digitális valutával fizetni, egyben új üzleti modelleket is szólít a piacra, ezt közölte a Roland Berger a Privátbankár.hu-val. A Világgazdasági Fórum becslése szerint egyébként 2025-re a teljes globális össztermék tíz százalékát tárolják majd blockchainben.

A blockchain lehetővé teszi majd, hogy kereskedelmi megállapodások és üzleti szerződések megkötése közvetítők és ügynökök nélkül jöjjön létre. Ez teljesen új működési modellek létrehozására készteti majd a pénzügyi szolgáltatókat, véli Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezetője.

Szuperbiztos helyen lesz a pénzünk?

A blockchain technológia tranzakciók lebonyolítását és nyomon követését teszi lehetővé egy decentralizált, elosztott elszámolórendszeren keresztül. A rendszer a résztvevők összes addigi ellenőrzött tranzakcióját és azok minden részletét tárolja olyan módon, hogy azokat visszamenőleg nem lehet módosítani. Ez egy újfajta, magas szintű bizalmat biztosító rendszer, amely a közvetítő (pl. bank) helyett a tömegek együttműködésére épül.

Ráadásul ezeket az adatokat nem egy központban, kontrollált szervezetek őrzik, hanem hálózati egységekben (blokkokban) tárolják. Ezáltal viszont az összes műveletet rögzítik, így könnyen kiszűrhetőek a hagyományos csalások, és könnyebben le is nyomozhatók. Persze az optimizmus nem volt mindig adott, a blockchain-t kezdetben a pénzügyi szektor számára jelentős fenyegetettségként ítélték meg, azonban mára az iparág szereplői is inkább lehetőségként tekintenek rá, sőt, egyre több bank tervez valami ehhez hasonló technológiát bevezetni.

Sok területet érint

A Roland Berger négy fő területet azonosított, ahol a blockchain teljesen átalakíthatja a már megszokott működést. Így például az átutalási szolgáltatások, különösen a P2P (peer-to-peer, közvetlen, felhasználók közötti) üzleti modelleket, hiszen a közvetítők kikerülésével sokkal olcsóbbak és gyorsabbak lesznek a tranzakciók. A kereskedelmi pénzügyekben és az értékpapír szolgáltatásokban biztonságot növel, hiszen lenyomozható lesz a másik fél. Ma ezt a megismerést és a bizalmat a közvetítő felek biztosítják, rendkívül bonyolult dokumentációval, ami szintén extra költségekkel jár.

A negyedik terület pedig a biztosítás, amely azért különösen érdekes, mert a blockchain hatékonyabb megoldást kínál az iparág legfontosabb sikertényezőjét jelentő "kölcsönös bizalom" intézményére. A blockchainben rögzített felhasználói információ a hatékonyabb kockázati profil meghatározását segítheti elő. Itt azonban hosszú távon még nagy kihívást jelenthet, hogy a biztosítottak önmaguk tartsák fent azt a bizalmi rendszert, amit eddig egy biztosító tartott fenn központilag. Ez talán azzal a helyzettel hasonlítható össze, amikor történelmi korokban emberek egymás szemébe nézve kölcsönös támogatásukról biztosították egymást.

Tényleg a távoli jövő zenéje?

Ugyan még mindig vannak akadályok, hiányosságok, amelyek áthidalása elengedhetetlen a széleskörű elfogadottsághoz, ezeket azonban akár 3-5 éven belül el lehet hárítani. A Roland Berger szakértői szerint ezek közé tartozik egy országok, iparágak és cégek által együttesen elfogadott egységes szabványrendszer, továbbá a jogi keretrendszer és a biztonsági háttér kialakítása jelenleg még mindig gyerekcipőben jár. Schannen megfogalmazása szerint a felek már most is közösen dolgoznak a problémán, azt azonban látni kell, hogy jelenleg a blockchain a pénzügyi szektorban még mindig kísérleti fázisban van, de a piacképes megoldások már a láthatáron vannak.

Mi a helyzet Magyarországon? Nálunk is vannak már törekvések arra, hogy digitalizálják a kereskedést, cikkeinket a témában itt olvashatod a Privátbankár.hu-n. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás