Friss árfolyamok >>

Elkaszált egy céget a felügyelet – reméljük, nem tőlük foglaltál széfet

2017. december 13. 10:23:00
Nem volt engedélyük ilyen szolgáltatásra, lecsapott a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank hivatalból indított piacfelügyeleti eljárások keretében vizsgálta, hogy a budapesti Széfbank Kft. és a "Hársfa Gold" Szolgáltató Kft. ("Hársfa Gold") – Trezory fantázianéven – végez vagy végzett-e üzletszerűen az MNB engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenységet. A vizsgálat során kiderült, hogy mindkét társaság több éven át megállapodások és díjfizetés ellenében bérbe adta az üzlethelyiségeikben található széfeket, noha ilyen tevékenység folytatására nem volt engedélyük, tudta meg a Privátbankár.hu.

Ráadásul a trezorok bérlői vagyontárgyaikat maguk helyezhették el és vehették ki a trezorokból. Emiatt a Széfbank Kft.-t 128 millió forint, a "Hársfa Gold" Kft.-t 66 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a jegybank, továbbá véglegesen megtiltotta, hogy a társaságok a jegybank engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatási, különösen széfszolgáltatási tevékenységet végezzenek.

Nem adhat széfet csak úgy akárki

A jegybank közleménye szerint széfszolgáltatást, mint klasszikus banki tevékenységet, a pénzügyi intézmények önálló főszolgáltatásként, fokozott biztonsági követelmények betartásával végezhetnek. Egyéb intézményeknek (pl. szálloda, színház, fürdő, pályaudvar) a Polgári Törvénykönyvben szabályozott értékmegőrző szolgáltatása csak járulékos jellegű lehet. Ez azt jelenti, hogy az ezen intézmények egyéb jellegű főszolgáltatását igénybe vevő ügyfelek kisebb értékű használati tárgyainak (egyszerűbb biztonsági megoldásokkal történő) elhelyezését szolgálhatja.

A fenti kettőhöz hasonló, engedély nélküli széfszolgáltatást nyújtó cégek az ügyfelekben hamisan alakítanak ki biztonságérzetet. E társaságok ugyanis a jegybanki engedély megszerzéséhez szükséges fokozott biztonságú szigorú személyi, tárgyi és informatikai feltételeknek jellemzően nem felelnek meg. Emiatt az MNB közzétett döntése semmilyen formában nem érinti a Széfbank Kft. és a "Hársfa Gold" által rendelkezésre bocsátott széfekben elhelyezett értékek visszaszolgáltatási kötelezettségét.

A jegybanki felügyelet sosem alszik, rengeteg felügyeleti eljárást zártak le mostanság, ezekről itt írtunk bővebben. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás