Friss árfolyamok >>

Arany évek várnak a magyar bankokra is

2018. január 16. 16:02:00
Kedvező gazdasági környezetben tovább bővül a hitelezés a közép- és kelet-európai régióban, sokkal jobb jövedelmezőséggel működnek itt a bankok, mint nyugaton - így foglalható össze az Unicredit friss tanulmánya a térség bankpiacáról.

A gazdaság bővül, a hitelezés pörög

A kke-országok többsége 2017-ben a legnagyobb gazdasági növekedést tudta felmutatni 2010 óta. Az országok többségében a jövőben is várhatóan jó (3 százalékos vagy afeletti) ütemben növekszik majd a GDP, bár 2018-ban és 2019-ben némi lassulás várható.

Bár az Unicredit tanulmánya szerint a hitelezés növekedése valószínűleg némileg lassul majd több országban is, Magyarország nem ebbe a körbe tartozik: Szlovéniával és Szerbiával együtt nálunk tovább gyorsul a bővülés. Ezzel párhuzamosan ráadásul a nem teljesítő hitelek aránya tovább csökken - különösen Romániában, Magyarországon, Szerbiában és Szlovéniában.

Jobb a jövedelmezőség, mint nyugaton

Összességében a jövedelmezőség továbbra is magasan felülmúlja majd a Nyugat-Európában mért számokat: a mi régiónkban 1,3 százalékos lesz az adózási eredmény és az eszközállomány összehasonlítása alapján számolt mutató, ez jóval magasabb, mint a nyugat-európai 0,4 százalékos átlag.

Újdonságok: digitalizáció és vagyonkezelés

A közép- és kelet-európai országok az Unicredit értékelése szerint ideális környezetet jelentenek a digitális bankolás elterjesztésére, miután viszonylag magas szintű digitalizáltság jellemzi őket. Emellett a privátbanki, tanácsadási, vagyonkezelési üzletágak előtt is jelentős növekedési tér áll, tekintve hogy 2006 óta nagyjából megduplázódott a háztartások nettó pénzügyi vagyona a kke-országokban, és még mindig jelentős az elmaradás a fejlettebb gazdaságokban jellemző, egy háztartásra eső vagyoni szinttől.

Mik a kockázatok?

A kockázatokat a jövedelmezőséget befolyásoló alacsony kamatlábkörnyezetben, a szabályozási kihívásokban és törvényi intézkedések hatásaiban, a törökországi kilátásokban valamint a korlátozott mértékű oroszországi növekedésben látja az Unicredit.

Korábban írtuk: az egy évvel korábbinál 25 százalékkal magasabb a bankszektor eredménye, miközben a nemteljesítő hitelek aránya szépen csökken. Nagyot kaszálnak a magyar bankok, sosem volt még ekkora profit >>
Adatok milliárd forintban; forrás: MNB / Privátbankár.hu
Adatok milliárd forintban; forrás: MNB / Privátbankár.hu

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás