Friss árfolyamok >>

Akkora ünnep készül, hogy fel kell készülni a készpénzhiányra

2017. december 29. 09:35:00
A kínai holdújév-ünnepségek idejére rendkívüli intézkedéseket kell tenni, mert ilyenkor erősen beszűkül a készpénzkínálat.

Fotó: EPA/Stringer
Fotó: EPA/Stringer

A kínai központi bank pénteken bejelentette, hogy a holdújév előtt szűkülő készpénzkínálat miatt egyes nagybankoknak likviditási támogatást nyújt 30 napra. Az intézkedés célja "a bankrendszer és a pénzpiac stabilitásának fenntartása". Az intézkedés keretében a jegybank ideiglenesen 2 százalékponttal engedélyezi csökkenteni a bankoknak a jelenleg 17 százalékos kötelező tartalékrátájukat (a kereskedelmi bankok forrásaik 17 százalékának megfelelő összeget kötelesek a jegybanknál tartalékként elhelyezni - ha ezt az összeget csökkentik, úgy több készpénzt tudnak beforgatni a bankok a gazdaságba ahelyett, hogy a jegybanknál parkoltatnák).

Kína egyik legnagyobb ünnepe, a holdújév február 16-án kezdődik. Ilyenkor rendre szűkül a likviditás, a kötelező tartalékráta csökkentése viszont épp a likviditást növeli. Tavaly is jelentett be hasonlót a kínai központi bank, akkor viszont csak az 5 legnagyobb banknak engedélyezték ideiglenesen a kötelező tartalékráta csökkentését, és csak 1 százalékponttal - úgy tűnik, idén még nagyobb készpénzigényre számítanak az ünnep kapcsán.

A holdújév után minden bizonnyal visszaállítják 17 százalékra a kötelező tartalékrátát.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás