Friss árfolyamok >>

Vegyi támadás történt? Evakuáltak két kormányépületet Brüsszelben

2018. január 18. 17:37:00
Egy belga államtitkár kapott gyanús port és egy töltényt tartalmazó levelet, lépfenére gyanakodtak.

A Le Soir című belga napilap cikke szerint felmerült, hogy Theo Francken esetleg lépfenével (anthraxszal) fertőzött csomagot kapott, emiatt azonnal kiürítették a brüsszeli menekültügyi és migrációs államtitkár irodáját, valamint elővigyázatosságból a közelben lévő kormányfői hivatalt is. Az evakuálás után az épületet különleges szakértői egységek, illetve rendőrök és tűzoltók szállták meg, a fehér port laboratóriumban elemzik.

Brüsszelben az elmúlt hetekben kétszer is ezrek vonultak utcára Theo Francken lemondását követelve, miután az államtitkár bejelentette, annak dacára is folytatni fogják az elutasított szudáni menedékkérők kitoloncolását, hogy a korábban visszaküldött menekültek közül többen arról számoltak be, hogy hazájukban bántalmazták őket. Az ügy a belga kormánykoalíció pártjai között is komoly feszültséget okozott, egyesek válságtól tartottak, ám végül a négypárti szövetség kiállt Francken mellett.

Miért veszélyes az anthrax?

A lépfene, más néven anthrax egy akut, néhány formájában magas halálozási aránnyal járó fertőző megbetegedés, melyet a Bacillus anthracis nevű baktérium okoz, írja a Wikipedia. A lépfene baktérium jellemzően kérődző haszonállatokban telepszik meg, tehenekben, birkákban. Amennyiben az ember ezen állatokkal, vagy azok szőrével, illetve a bennük megbújó lépfene-spórákkal érintkezik (esetleg laboratóriumi baleset során), maga is megfertőződik.

Emberről-emberre ugyan közvetlenül nem terjed, ám a magas halálozási arány miatt a holttestek maguk is spóraközvetítőkké válnak. A lépfenegyanús egyéneket emiatt azonnal karantén alá kell helyezni, és mihamarabb meg kell kezdeni a kezelésüket - a kór ugyanis a tüdőbe jutva 95 százalékos eséllyel vezet halálhoz.

Miliméterekre a jövőtől: ez menthet meg a levélbombáktól?A nanotechnológia az élet szinte minden területére bevonul, a diagnosztikába, a gyógyításba, az informatikába, az építészetbe, a textil- és a kozmetikai iparba is. Így annyira nem meglepő, hogy egyéb anyagok vizsgálatára is használható - például a halálos kórság, a lépfene spóráinak megtalálására is. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás