Friss árfolyamok >>

Váratlan lépés a németektől: sokkal több menekültet telepíthetnek be az EU-ba

2018. április 19. 11:31:00
Nagy lépést tett a német kormány, befogadnak további 10 ezer menekültet.

Menekültek cipői száradnak. (Wikimedia Commons/Mstyslav Chernov)
Menekültek cipői száradnak. (Wikimedia Commons/Mstyslav Chernov)

Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba az Európai Bizottság áttelepítési programja révén - mondta a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja.

Dimitrisz Avramopulosz a Berliner Morgenpost című lapban közölt interjúban elmondta, hogy tagállamok eddig 40 ezer áttelepítendő menekült befogadására tettek vállalást, Németország pedig a héten felajánlotta, hogy befogad további több mint 10 ezer olyan menekültet, akik a program keretében érkeznek az EU-ba.

A német kormány ismét bizonyította, hogy lehet rá számítani, amikor a tét a nemzetközi szolidaritás – mondta a politikus, aki ma Berlinben tárgyal Horst Seehofer német belügyminiszterrel.

Az önkéntes befogadóprogram

A brüsszeli bizottság tavaly szeptemberben hirdette meg az illegális migráció visszaszorítását célzó stratégiájába illeszkedő kísérleti programot, amelynek célja, hogy a különösen veszélyeztetett menekülteknek az irreguláris és veszélyes utak helyett biztonságos és jogszerű lehetőséget nyújtsanak az Európába jutáshoz, és az EU szolidaritást vállaljon a közösségen kívüli fogadó országokkal. A tagállamok önkéntes alapon vehetnek részt az áttelepítésben. A bizottság 500 millió eurót különített el a 2019 októberéig tartó programra.

Dimitrisz Avramopulosz az interjúban arra a kérdésre, hogy - az önkéntes áttelepítési programtól függetlenül - szükség van-e feltétlenül a menekültek tagállamok közötti szétosztását szabályozó kvótákra az EU tervezett új menekültügyi rendszerében, elmondta, hogy a lényeg a felelősségvállalás és a társállamok iránti szolidaritás felmutatása.

Egyes tagállamok nagyon vonakodnak, kormányaik csak a hazai publikumra figyelnek, és nem Európára, de a bizottság megpróbálja meggyőzni ezeket a kormányokat - tette hozzá.

Júniusig megállapodásra kell jutni, mert a jelenlegi szabályozás, az úgynevezett dublini rendszer nem működik, és nem nézhetjük tovább, hogy néhány tagállam egyedül viseli a terheket - mondta Dimitrisz Avramopulosz.

Mint mondta, az EU migrációs politikája értékeken alapul, de a közös történelmen is. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az EU-s polgárok jelentős része olyan menekültek leszármazottja, akik a két világháborúban hazájuk elhagyására kényszerültek - mondta a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás