Friss árfolyamok >>

Újabb bűnbandák veszik át az uralmat Németországban?

2018. március 13. 14:42:00
Csecsen bűnbandák, az általuk beszervezett, küzdősportokban jártas őrző-védő és kidobóemberekkel lassan átveszik a német szervezett bűnözés kulcsterületeit a hatóságok figyelmeztetése szerint. Előretörésük különös agresszivitásuknak is köszönhető. A szálak lehet, hogy egyes politikusokig érnek.

Csecsen bűnbandák terjeszkednek Németországban a szervezett bűnözésen belül – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung a német bűnüldözési hivatal, a BKA igazgatójára, Michael Nagelre hivatkozva. Míg korábban más szervezetek zsoldosaiként tevékenykedtek, most már egész üzletágakat vesznek át. Főleg a kábítószer-kereskedelemben, de a rablások, lopások, hamisítások területén is.

A berlini kábítószer-kereskedelmet már átvették, a hatóságok 200-250 veszélyes csecsen és észak-kaukázusi személyt tartanak látókörükben. Előretörésüket fokozott agresszivitásukkal, brutalitásukkal hozzák összefüggésbe.

A pénzt őrző-védő és biztonságtechnikai cégekben mossák tisztára. Utánpótlást küzdősport-iskolákban verbuválnak, onnét jönnek a “kidobóemberek”, akik a szórakozóhelyekre beépülve a kábítószer-terjesztést és a védelmi pénzek szedését végzik.

A berlini klán

A hatóságok szerint nagyon jó viszonyt és pénzügyi kapcsolatokat ápolnak Ramzan Kadirov csecsenföldi elnökkel. (Jellemző leírása az interneten: az orosz fennhatóságú magánkiskirályság brutális zsarnoka. Az angol nyelvű Wikipedián oldalakon keresztül sorolják a vele kapcsolatba hozható emberijog-sértéseket és gyilkosságokat, sőt háborús bűnöket.)

A német sajtó gyakori témája volt a berlini szervezett bűnözés, amelyet Neukölln kerület “arab klánjához” kötöttek. Nemrég ez lehetett az egyik oka annak is, hogy a berlini rendőrfőnöknek mennie kellett, bár más is volt a rovásán. (Erről itt írtunk nemrég.)

Itt a Seehofer-terv

Horst Seehofer eddigi bajor elnök, leendő belügyminiszter vasárnap kisebbfajta programot hirdetett meg, amelynek központjában az ország biztonságának növelése volt. Szerinte Bajorország Európa egyik legbiztonságosabb vidéke, ezt szeretné egész Németországra kiterjeszteni. Listáján szerepel a külföldi bűnelkövetők hatékony kitoloncolása, a video-megfigyelő rendszerek bővítése. A koalíciós tárgyalásokon korábban a rendőri erők létszámának bővítéséről is megegyeztek.

Bűnözők 122 országból

A BKA egyébként 2016 októberben tett közzé egy tanulmányt a szervezett bűnözésről Németországban. Eszerint abban az évben 8600 gyanúsított kétharmada volt külföldi, és a bűncselekmények 80 százalékának volt nemzetközi vonatkozása. Összesen 122 országból származtak a gyanúsítottak. Az 566 eset azonban nem jelentett lényeges változást 2014-hez képest, még kissé csökkent is.

A szervezett bűnözést akkor a terrorizmussal is kapcsolatba hozták, legalábbis úgy, hogy az általuk végzett fegyverkereskedelem, dokumentumok hamisítása, embercsempészet ezt is segítheti.

A Balkán-félszigetről érkező bűnözők nagy súlyáról számolt be korábban egy másik német jelentés.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás