Friss árfolyamok >>

Új világrend alakul, melyben Eurázsiáé lehet a vezető szerep

2018. okótber 19. 13:20:00
A kövtekező évtized nem Ázsiáé lesz, hanem Eurázsiáé, állítja Bruno Macaes, az "Eurázsia hajnala – Az új világrend nyomában" című, most magyarul is megjelent könyv szerzője.

A kötet szerzője a portugál Bruno Macaes volt politikus, a Carnegie Europe volt kutatója, jelenleg pedig a washingtoni Hudson Intézet vezető kutatója. Fő témája az eurázsiai kontinens. Könyve szándéka szerint arra hivatott, hogy megváltoztassa Eurázsiáról alkotott képünket, és rávezessen minket arra, hogy Európát egynek lássuk Ázsiával. Téziseit hat hónapos útja során szerzett tapasztalataival is fűszerezi.

A második világháború után az európai országoknak el kellett fogadniuk, hogy nincs többé vezető hatalmuk a világban, mivel ezt a szerepet átvette tőlük Amerika. Most pedig a szerző véleménye szerint Kína következik a világ irányításában, és Eurázsia szerepe azért is fel fog értékelődni, mert Kína ennek fényében látja a világrendet.

A Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában megjelent könyv első része megvizsgálja Európa és Ázsia megosztottságának eredetét, valamint felkutatja azokat az erőket, amelyek képesek megszűntetni ezt és latolgatásokba kezd, hogy az elmúlt világrend romjain milyen formát ölthet az új szuperkontinens. Szerinte Eurázsia felemelkedése és egy egységgé való integrálódása az új nagyhatalmak születésének köszönhető, amelyeknek ambíciói messze túlmutatnak a határaikon.

A könyv második felében az író utazásán keresztül kapunk geopolitikai körképet Eurázsiáról. Külön fejezetet szán többek között Kínára és Oroszországra, amelyek szerinte a szuperkontinens politikájának és gazdaságának alapját fogják adni.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás