Friss árfolyamok >>

Trump nagyot tévesztett – mérgében lemondott egy fontos utat

2018. január 12. 16:55:00
A londoni polgármester viszont örül a döntésnek.

Ajánlatunk

Ajánlatunk

3

3

Ajánlatunk

0

0

Ajánlatunk

0

0

Ajánlatunk

0

0

Ajánlatunk

n

n

Ajánlatunk

I

I

Ajánlatunk

N

N

Ajánlatunk

g

g

Ajánlatunk

Ajánlatunk

Ajánlatunk

<

<

Ajánlatunk

Ajánlatunk

2

2

Ajánlatunk

h

h

Ajánlatunk

V

V

Ajánlatunk

Donald Trump republikánus párti elnökjelölt kampánygyűlésén beszél a Virginia állambeli Ashburnben 2016. augusztus 2-án. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Donald Trump (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

A Downing Street szóvivője arra reagált, hogy Trump nem sokkal korábban Twitter-üzenetben jelentette be: nem vesz részt az Egyesült Államok új londoni nagykövetségének februári avatóünnepségén.

Eladták bagóért, de nem Obamáék

Trump azzal indokolta - hivatalosan egyébként soha be sem jelentett - februári londoni látogatásának lemondását, hogy a Barack Obama vezette előző amerikai kormányzat bagóért adta el a belvárosi Grosvenor Square-en lévő jelenlegi nagykövetségi épületet, és most neki kellett volna felavatnia az 1,2 milliárd dollárért felépített új diplomáciai képviseletet.

Az új amerikai nagykövetség felépítéséről valójában még Obama elődje, George W. Bush elnöki időszakában döntöttek.

Várják

Theresa May brit miniszterelnök londoni hivatalának szóvivője pénteki nyilatkozatában közölte: az amerikai elnök londoni látogatására szóló meghívást a brit kormány átadta és az amerikai fél elfogadta, tehát a meghívás érvényes. Hozzátette ugyanakkor, hogy Trump látogatásának időpontját egyelőre nem jelölték ki.
A Downing Street szóvivője szerint az Egyesült Államok az egyik legrégebbi és legmegbecsültebb szövetségese Nagy-Britanniának, a két ország erős, mély partneri kapcsolata fennmarad.

A miniszterelnöki hivatal illetékesének nyilatkozata mindazonáltal nem a februárra tervezett Trump-látogatásra, hanem az amerikai elnöknek éppen egy éve, hivatalba lépése után alig egy héttel átnyújtott, állami látogatásra szóló meghívásra vonatkozik. Trump e látogatás keretében hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként érkezne Londonba, de egyelőre ez a látogatás sincs napirenden, előkészületeiről nincsenek hírek.

A polgármester nem szomorú, hogy nem megy

Sadiq Khan, London polgármestere pénteki nyilatkozatában úgy fogalmazott: Donald Trump "a jelek szerint végre megértette annak a sok-sok londoninak az üzenetét", akik szeretik Amerikát és az amerikaiakat, de akik szerint Trump politikája és tettei homlokegyenest ellenkeznek a befogadásra, a sokszínűségre, a toleranciára épülő londoni értékrenddel.

Khan szerint kétség sem fér hozzá, hogy Trump februári londoni látogatását békés, de tömeges tiltakozó megmozdulások kísérték volna. A londoni polgármester hozzátette: mindezek megerősítik, hogy mekkora hiba volt Theresa May részéről rohanvást állami látogatásra meghívni az amerikai elnököt.

Beszámítható-e Trump? Már rengetegen aggódnak

Európában is vihart kavart, hogy a könyv gyakorlatilag bebizonyítja a legbelsőbb tanácsadók véleménye alapján: a világ első számú politikai vezetője nemcsak kiszámíthatatlan, hanem egyenesen beszámíthatatlan is. London, Berlin és Párizs mára nyíltan vita tárgyává tette, hogy a nyugati szövetséget lehet-e építeni egy ilyen személyiségre? Káncz Csaba jegyzete >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás