Friss árfolyamok >>

Trump megpróbálja megmagyarázni a szarfészkezést

2018. január 12. 14:49:00
Ordenáré kifakadása után Trump a Twitteren magyarázkodik - azt állítja, nem pont ezt a kifejezést használta.

Ajánlatunk

MTI/EPA/Rick Musacchio
MTI/EPA/Rick Musacchio

"Miért mindenki a szarfészek országokból jön hozzánk?" Ezt vágta oda az Egyesült Államok elnöke a bevándorlásról folytatott vitában a Fehér Házban politikustársainak, utalva a természeti katasztrófák elől Haitiból és Salvadorból, illetve az afrikai országokból az USA-ba menekülőkre. Még azt is hozzátette, hogy milyen jó lenne, ha inkább olyan országokból jönnének a bevándorlók, mint mondjuk Norvégia.

Az idézet villámgyorsan bejárta az amerikai és világsajtót, nem gyakori, hogy a szabad világ első számú vezetője ilyen mélységekbe ereszkedjen le. Trump később a Twitteren próbált magyarázatot találni az alpáriságra. Egyrészt azt írta: keményen fogalmazott a találkozón, de nem ezeket a szavakat használta.

Másrészt pedig igyekezett megmagyarázni, miért is borult ki az asztalára tett javaslattól. A gyermekként, szüleikkel érkezett illegális bevándorlók helyzetét rendezni hivatott törvényhozási javaslatról egyeztettek, és egyáltalán nem volt elégedett vele; "nagy visszalépésnek" nevezte. Azt írta a terv nem biztosított volna elég pénzt a határon építendő falra, rontott volna a vízumlottón és az általa "láncbevándorlásnak" nevezett jelenségen.

"Így az Egyesült Államok kénytelen lett volna sok embert befogadni olyan országokból, ahol magas a bűnözés és nem jó a helyzet, de én egyéni érdemeken alapuló bevándorlási rendszert akarok."

A bevándorlók gyerekei sem maradhatnak?

A DACA a kitoloncolástól véd jelenleg több mint 800 ezer fiatalt az Egyesült Államokban, többségében mexikói és latin-amerikai gyerekeket. Őket a köznyelv a dreamer (álmodó) generációnak nevezi, és a gyerekek egytől-egyig az Államokat tartják a hazájuknak, épp csak hivatalos papírjuk nincs erről, ugyanis együtt érkeztek a bevándorló szüleikkel. Trump most mindenáron ki akarja dobni őket >>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás