Friss árfolyamok >>

Trump ezúttal tényleg mindent tönkretett

2017. december 7. 09:00:00
Donald Trump az égig rúgott mindent, amit a politikai józanész diktál azzal, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A döntés még a megszokottnál is nagyobb ellenállásba ütközött, ráadásul míg a szövetségesek csak aggódnak, a Hamász egyenesen úgy fogalmaz, hogy Trump megnyitotta a pokol kapuját, de az oroszok szerint is tűzzel játszik.

Ajánlatunk

Izraeli zászlót égetnek palesztin tüntetők. EPA/TOLGA BOZOGLU
Izraeli zászlót égetnek palesztin tüntetők. EPA/TOLGA BOZOGLU

Donald Trump nem túl meglepő módon inkább a külpolitikai kérdésekre igyekszik koncentrálni, most hogy az orosz kapcsolatait vizsgáló nyomozás miatt egyre inkább remeg az elnöki szék alatta, csakhogy mostani döntésével könnyen lehet, hogy olyan konfliktust robbantott be, amelynek végeláthatatlan következményei lesznek. Az amerikai elnök egyúttal arról is döntött, hogy megkezdődik a nagykövetsége Tel Avivból Jeruzsálembe történő átköltöztetése.

Jeruzsálem helyzete az izraeli és palesztin béketárgyalások legnagyobb ütközőpontja, mivel a város a zsidó, az iszlám, és egyébként a keresztény vallás számára is szent helynek számít.

Trump mostani döntésével az Egyesült Államok az egyetlen ország amely elismeri Izrael fennhatóságát Jeruzsálemben. A Reuters elemzői szerint ez nem is annyira Jeruzsálemről szól, hanem az elnök így akarja megtartani a belpolitikai botrányok mellett a konzervatív republikánus és vallásos támogatóit.

Izrael ujjong

Benjámin Netanjahu úgy reagált Trump bejelentésére, hogy a lépés történelmi jelentőségű, amely mindenkit a valóság talajához köt és segíti a békét.

A futótűz elkezdődött Az elnök bejelentése után nem sokkal Jordánia fővárosában, Ammanban zavargások törtek ki, ide nagy számú palesztin menekült korábban. De tüntetnek az Egyesült Államok törökországi követsége előtt is.

Reuven Rivlin államelnök Izrael hetvenedik születésnapjára adott csodálatos ajándéknak nevezte az amerikai elnöki bejelentést, és köszönetet mondott Trumpnak.

Úgy fogalmazott, hogy a jubileum, a város újraegyesítésének ötvenedik évfordulója után eljött az ideje, hogy nyugalom legyen Jeruzsálemben, és hogy a remény virágzását lássák Izrael fővárosában, azon a helyen, ahová a világ minden tájáról jönnek a zarándokok.

Mindeközben az amerikai hatóságok egyre jobban aggódnak, a Reuters által megszerzett dokumentumban az USA arra kéri Izraelt, hogy nagyon óvatosan nyilatkozzon Trump döntéséről, mivel terrortámadásoktól tartanak amerikai létesítmények és állampolgárok ellen.

A döntést Izraelen kívül szinte mindenhol elítélik, egyebek mellett az EU, Németország, Oroszország,  Törökország, és Franciaország is ellene emelt szót.

Merkel nem ért egyet

Angela Merkel szóvivőjén keresztül jelezte, hogy mélységesen nem ért egyet az amerikai lépéssel. Steffen Seibert a kancellárt idézve a Twitteren azt írta, hogy a német szövetségi kormány nem támogatja Donald Trump álláspontját, mert Jeruzsálem státuszát egy kétállami megoldás keretében kell rendezni.

A mindenkori német kormány következetesen a konfliktus kétállami megoldását szorgalmazza, azt az álláspontot képviseli, hogy az izraeli és a palesztin népnek egyaránt van joga a békéhez és a biztonsághoz, és ezt a két nép közti konfliktus rendezésének lehetséges módozatai közül csak azzal lehet garantálni, ha Izrael mellett egy önálló palesztin államot is létrehoznak.

Trump a tűzzel játszik

Trump a tűzzel játszik azzal, hogy hivatalosan Izrael fővárosának ismerte el Jeruzsálemet - jelentette ki Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke.

A lépés ellentétes a közel-keleti rendezés amúgy is törékeny koncepciójával és ismét robbanáshoz vezethet a palesztin-izraeli konfliktusban. Ez a tűzzel való valós játék, a szó szoros értelmében – nyilatkozta újságíróknak.

Az oroszok szerint ha az Egyesült Államok Jeruzsálembe teszi át a nagykövetségét, akkor Washington gyakorlatilag semmibe veszi a palesztinok és a nemzetközi közösség véleményét, beleértve a saját szövetségeseiét.

Aggódik az EU

Az Európai Unió komolyan aggódik az Egyesült Államok elnökének Jeruzsálem státusáról szóló bejelentése és annak várható, a  békére vonatkozó következményei miatt - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Mogherini szerint Jeruzsálem státuszát tárgyalásos úton kell rendezni, teljesítve az érintettek várakozásait. Az Európai Unió és tagállamainak álláspontja nem változik, továbbra is tiszteletben tartják a nemzetközi megállapodásokat, beleértve a diplomáciai képviseleteik elhelyezkedését is - írja az MTI.

Vége a diplomáciai kapcsolatoknak?

Törökország aggodalommal fogadja és elítéli Donald Trump bejelentését - írta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Twitteren. Cavusoglu bejegyzésében Trump lépését felelőtlennek minősítette, egyúttal hangsúlyozta: a döntés a nemzetközi jog és a vonatkozó ENSZ-határozatok nyílt megsértése.

A török külügyminisztérium arra is felszólította az amerikai vezetést, hogy vizsgálja felül a rendkívül negatív következményekkel járó döntést és tartózkodjon az olyan meggondolatlan lépésektől, amelyek Jeruzsálem multikulturális identitásának és történelmi státuszának kárt okoznak.

Ibrahim Kalin elnöki szóvivő szintén a Twitteren reagált Trump bejelentésre és jogtalannak nevezte azt. Az egész világnak el kell utasítania a döntést és a palesztin nép oldalán kell állást foglalnia.

Donald Trump amerikai elnök szerdán semmibe vette a Jeruzsálem státuszáról rendelkező 1980-as ENSZ-döntést, amikor Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, és a tel-avivi nagykövetség átköltöztetését kezdeményezte - jelentette ki a török elnök az ankarai reptéren.

Erdogan nyilvános felszólalásában azt mondta: a mai napig az Egyesült Államokon és Izraelen kívül egyetlen ország sem tett ENSZ-döntéssel ellenkező lépést. Trump bejelentése nem a kibékítésre, hanem a felforgatásra irányul. Érthetetlen, hogy mit csinál az amerikai elnök, döntése tűzbe veti a térséget.

Erdogan még kedden kijelentette, hogy Törökország Trump döntésének következményeként megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

May: a döntés nem használ a békekilátásoknak

Theresa May brit miniszterelnök közlése szerint London nem ért egyet Donald Trump amerikai elnöknek azzal a döntésével, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és áthelyezi nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe a város végső státuszáról szóló megállapodás előtt.

A Downing Street által közzétett állásfoglalásában úgy fogalmaznak, hogy London véleménye szerint a döntés nem használ a térségbeli békekilátásoknak. A brit kormány nem tervezi nagykövetségének áthelyezését Tel-Avivból. May egyúttal kiemelte, hogy Nagy-Britannia az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozataival összhangban Kelet-Jeruzsálemet továbbra is a megszállt palesztin területek részének tekinti. A britek és Donald Trump viszonya egyébként sem a legjobb mostanában. >>>

Sajnálatos lépés

Ez egy sajnálatos döntés, amelyet Franciaország nem támogat, és amely szembemegy a nemzetközi joggal – mondta Emmanuel Macron, aki egynapos látogatáson tartózkodik az algériai fővárosban.

A francia elnök ugyanakkor azt ígérte, hogy mindent megtesz, hogy megerősítse a békét a régióban, és mindenkit arra kért, hogy minden áron kerüljék el az erőszakot és a párbeszédet helyezzék előtérbe.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás