Teljes Privátbankár.hu

Trump darázsfészekbe nyúlt: a pápától az oroszokig mindenki a legújabb húzásával foglalkozik

2017. december 6. 13:18:00
Felbolydult a nemzetközi diplomácia Donald Trump miatt: pápától az oroszokon át a törökökig mindenki Jeruzsálemmel foglalkozik.

Ajánlatunk

Ultraortodox zsidó férfi az Olajfák hegyén, a háttérben a jeruzsálemi óváros az al-Aksza-mecset kertjében álló Szikladóm (Omar-mecset) arany kupolájával 2017. december 5-én. Donald Trump amerikai elnök várhatóan december 6-án nyilatkozik arról az Egyesült Államok elismeri-e Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. (MTI/EPA/Abir Szultan)
Ultraortodox zsidó férfi az Olajfák hegyén, a háttérben a jeruzsálemi óváros az al-Aksza-mecset kertjében álló Szikladóm (Omar-mecset) arany kupolájával 2017. december 5-én. Donald Trump amerikai elnök várhatóan december 6-án nyilatkozik arról az Egyesült Államok elismeri-e Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. (MTI/EPA/Abir Szultan)

Az amerikai elnök ma (magyar idő szerint este 7-kor) bejelentheti, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának - szembemenve a nemzetközi joggal, az ENSZ-szel és a fél világgal. A lépést az izraelieken kívül gyakorlatilag mindenki elítéli, máris zavargásokra készülnek, a palesztinok már kedden Trump fotóját égették. A háttérről itt írtunk bővebben >>

A törökök éles válaszra készülnek

Az ötlet komoly felhördülést okozott a nemzetközi diplomáciában. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint "káoszt és instabilitást" fog teremteni, ha az amerikai elnök elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban közölte: ez esetben országa megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Az angolok óvatosak

Boris Johnson brit külügyminiszter finomabban fogalmazott: azt mondta, a tervezett intézkedés miatt "minden korábbinál fontosabb, hogy mielőbb bemutassák a régóta várt amerikai javaslatokat a közel-keleti békefolyamat újjáélesztéséről".

Az oroszok aggódnak

A város, amit két nép is fővárosának tart1967-ben tört ki a hatnapos háború Izrael és több arab ország között, ez után kebelezte be Kelet-Jeruzsálemet a zsidó állam. 1980-ban kiáltották ki Izrael fővárosának Jeruzsálemet, az ENSZ a döntést határozatban ítélte jogellenesnek. Az ENSZ azt javasolta, hogy amely országnak követsége van Jeruzsálemben, az költöztesse el onnan. Az USA kongresszusa 1995-ben döntött úgy, hogy nagykövetségét Jeruzsálembe telepíti át (ezzel elismerve, hogy Jeruzsálem az izraeli főváros), ám a döntést azóta sem hajtották végre. A várakozások szerint Trump elnök ma este jelenti be az intézkedés végrehajtását.
A Palesztin Felszabadítási Front 1988-ban kiáltotta ki Palesztina államot, fővárosként szintén Jeruzsálemet nevezték meg.

Az oroszok is kifejezték aggodalmukat - Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint korai lenne még kommentálni egy meg nem hozott döntést, de azért a Kremlt aggasztja, hogy a helyzet súlyosabbá válhat, ha az Egyesült Államok Izrael fővárosának ismeri el Jeruzsálemet. Kedden Vlagyimir Putyin telefonos megbeszélést folytatott Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság vezetőjével. Putyin az orosz elnöki hivatal szerint közölte a hívást kezdeményező Abbásszal, hogy Moszkva támogatja a tárgyalások újrakezdését Izrael és a Palesztin Hatóság között, egyebek mellett Jeruzsálem státuszáról is.

A pápát is felhívta a palesztin vezető

Abbász nem csak Putyinra csörgött rá: felhívta a pápát is. I. Ferenc kijelentette, hogy a közel-keleti térségben, éppúgy mint a palesztin társadalomban, békét csakis a párbeszéd teremthet, valamint egymás kölcsönös megismerése és elismerése. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a Szentföld a keresztények számára Isten és az emberiség közötti párbeszéd kivételezett helyszíne. Ferenc pápa szerda reggel húszfős palesztin delegációval találkozott, akik a vallásközi párbeszédért felelős vatikáni hivatalban tesznek látogatást. A pápa köszönetét fejezte ki a Palesztin Hatóságnak és személyesen Mahmúd Abbásznak a palesztin területeken élő keresztény közösség iránti figyelemért.

Rendkívüli ülést terveznek az arabok

Jordánia az Arab Liga és az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) ülésének sürgős összehívását tervezi hétvégére.

Legfrissebb


Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás