Friss árfolyamok >>

Trump darázsfészekbe nyúlt: a pápától az oroszokig mindenki a legújabb húzásával foglalkozik

2017. december 6. 13:18:00
Felbolydult a nemzetközi diplomácia Donald Trump miatt: pápától az oroszokon át a törökökig mindenki Jeruzsálemmel foglalkozik.

Ajánlatunk

Ultraortodox zsidó férfi az Olajfák hegyén, a háttérben a jeruzsálemi óváros az al-Aksza-mecset kertjében álló Szikladóm (Omar-mecset) arany kupolájával 2017. december 5-én. Donald Trump amerikai elnök várhatóan december 6-án nyilatkozik arról az Egyesült Államok elismeri-e Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. (MTI/EPA/Abir Szultan)
Ultraortodox zsidó férfi az Olajfák hegyén, a háttérben a jeruzsálemi óváros az al-Aksza-mecset kertjében álló Szikladóm (Omar-mecset) arany kupolájával 2017. december 5-én. Donald Trump amerikai elnök várhatóan december 6-án nyilatkozik arról az Egyesült Államok elismeri-e Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. (MTI/EPA/Abir Szultan)

Az amerikai elnök ma (magyar idő szerint este 7-kor) bejelentheti, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának - szembemenve a nemzetközi joggal, az ENSZ-szel és a fél világgal. A lépést az izraelieken kívül gyakorlatilag mindenki elítéli, máris zavargásokra készülnek, a palesztinok már kedden Trump fotóját égették. A háttérről itt írtunk bővebben >>

A törökök éles válaszra készülnek

Az ötlet komoly felhördülést okozott a nemzetközi diplomáciában. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint "káoszt és instabilitást" fog teremteni, ha az amerikai elnök elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban közölte: ez esetben országa megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Az angolok óvatosak

Boris Johnson brit külügyminiszter finomabban fogalmazott: azt mondta, a tervezett intézkedés miatt "minden korábbinál fontosabb, hogy mielőbb bemutassák a régóta várt amerikai javaslatokat a közel-keleti békefolyamat újjáélesztéséről".

Az oroszok aggódnak

A város, amit két nép is fővárosának tart1967-ben tört ki a hatnapos háború Izrael és több arab ország között, ez után kebelezte be Kelet-Jeruzsálemet a zsidó állam. 1980-ban kiáltották ki Izrael fővárosának Jeruzsálemet, az ENSZ a döntést határozatban ítélte jogellenesnek. Az ENSZ azt javasolta, hogy amely országnak követsége van Jeruzsálemben, az költöztesse el onnan. Az USA kongresszusa 1995-ben döntött úgy, hogy nagykövetségét Jeruzsálembe telepíti át (ezzel elismerve, hogy Jeruzsálem az izraeli főváros), ám a döntést azóta sem hajtották végre. A várakozások szerint Trump elnök ma este jelenti be az intézkedés végrehajtását.
A Palesztin Felszabadítási Front 1988-ban kiáltotta ki Palesztina államot, fővárosként szintén Jeruzsálemet nevezték meg.

Az oroszok is kifejezték aggodalmukat - Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint korai lenne még kommentálni egy meg nem hozott döntést, de azért a Kremlt aggasztja, hogy a helyzet súlyosabbá válhat, ha az Egyesült Államok Izrael fővárosának ismeri el Jeruzsálemet. Kedden Vlagyimir Putyin telefonos megbeszélést folytatott Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság vezetőjével. Putyin az orosz elnöki hivatal szerint közölte a hívást kezdeményező Abbásszal, hogy Moszkva támogatja a tárgyalások újrakezdését Izrael és a Palesztin Hatóság között, egyebek mellett Jeruzsálem státuszáról is.

A pápát is felhívta a palesztin vezető

Abbász nem csak Putyinra csörgött rá: felhívta a pápát is. I. Ferenc kijelentette, hogy a közel-keleti térségben, éppúgy mint a palesztin társadalomban, békét csakis a párbeszéd teremthet, valamint egymás kölcsönös megismerése és elismerése. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a Szentföld a keresztények számára Isten és az emberiség közötti párbeszéd kivételezett helyszíne. Ferenc pápa szerda reggel húszfős palesztin delegációval találkozott, akik a vallásközi párbeszédért felelős vatikáni hivatalban tesznek látogatást. A pápa köszönetét fejezte ki a Palesztin Hatóságnak és személyesen Mahmúd Abbásznak a palesztin területeken élő keresztény közösség iránti figyelemért.

Rendkívüli ülést terveznek az arabok

Jordánia az Arab Liga és az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) ülésének sürgős összehívását tervezi hétvégére.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás