Friss árfolyamok >>

Több mint egymillió ember készül elhagyni az országot

2017. június 19. 12:09:00
Egy friss felmérés szerint Orbán Viktor, az alacsony fizetések és a rossz gazdasági helyzet miatt vándorolnak külföldre a magyarok. Leginkább a fiatalok mennének az országból, de még a Fidesz-szavazók is úgy látják, hogy külföldön könnyebb lenne. Már a saját bőrükön is tapasztalják a munkaerőhiány jeleit a itthoniak.

Több mint egymillió ember hagyná el az országot - derül ki a Publicus Intézet és a Vasárnapi hírek közös felméréséből.

A több mint ezer fő megkérdezésével készített reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a megkérdezetteknek átlagosan majdnem hat közeli családtagja, vagy ismerőse vándorolt külföldre és ugyanennyien tartós munkát is vállalnak külföldön. A válaszadók közel háromnegyede érintett és a megkérdezetteknek átlagosan majdnem hat közeli családtagja, vagy ismerőse vándorolt külföldre.

Mennének

Leginkább a fiatalok körében téma az elvándorlás, 1,2 millió ember tervezi is, hogy külföldön vállal majd munkát. Az okok között az alacsony fizetések és a kormány szerepel. Azt is érzik, hogy egyre több ember hagyja el az országot: tízből hat megkérdezett tapasztalja, hogy munkaerőhiány van a környezetében, elsődlegesen az egészségügyben, a kiskereskedelemben és a vendéglátásban elsősorban.

A két évvel ez előtti felméréshez képest jó hír, hogy most kevesebben vállalnak tartós munkát külföldön. Ha pártpreferncia alapján nézzük az eredményeket, akkor látható, hogy a Fidesz-szavazók kevésbé érintettek. Ugyanez a helyzet korosztály tekintetében is, minél idősebb valaki, annál inkább hajlamos itthon maradni. A legfiatalabb, 30 év alatti korosztályban a megkérdezettek 85 százaléka, a legidősebb, 60 év felettiben, több mint a felük (56 százalék) érintett.

Iskolázottság szerint a legalacsonyabb érintettségről a 8 általánost végzettek számolnak be (61 százalék), míg a szakmával, érettségivel, vagy diplomával rendelkezők között jóval magasabb az érintettek aránya, kisebb is köztük a különbség (73, 75 és 78 százalék).

15 százalék tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát, ami egymillió fő. Ha hozzájuk vesszük a velük távozó kiskorúakat, akkor ez a szám felkúszik 1,5 millióra.

Élhetetlen?

A megnövekedett kivándorlásért a legtöbbek szerint az alacsony fizetések (43 százalék), a Fidesz kormány és Orbán Viktor (26 százalék), valamint a rossz gazdasági helyzet (12 százalék) a felelősek, de csak hét százalék mondja azt, hogy az előző kormányok tehenek a kivándorlásról. Azt, hogy nem lehet megélni a fizetésből, még a Fidesz-szavazók is mondák (46 százalék).

A megkérdezettek szerint a munkaerőhiány elsődleges oka az alacsony fizetés és az, hogy a képzett emberek már külföldön vannak. Teljesen más a helyzet, ha a bizonytalan szavazókat nézzük: körükben az első említés az összességében harmadik helyen lévő gondolat, miszerint vannak akik lusták és nem akarnak dolgozni (66 százalék), majd az, hogy nem képeznek elég embert bizonyos szakmákból (55 százalék), és harmadik helyen említik, hogy sokan inkább a közmunkát választják, mert a biztosabb és/vagy jobban megéri (30 százalék). Majd negyedik és ötödik helyen említik az alacsony fizetéseket (29 százalék), illetve azt, hogy a képzettek már kivándoroltak (17 százalék).

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás