Friss árfolyamok >>

Tisztogatás az amerikai nemzetbiztonságnál: Raszputyin színre lép?

2017. január 31. 08:40:00
Komoly tisztogatás indult az Egyesült Államok nemzetbiztonsági vezetésében, Trump főideológusa tábornokokat fúrt ki. Közben azzal hipnotizálja Trumpot, hogy bármit megtehet, amit a kampányában megígért. De miben különbözik Steve Bannon Raszputyintól, vagy akár Habony Árpádtól?

Steve Bannon Fotó: EPA / Justin Lane
Steve Bannon Fotó: EPA / Justin Lane

Donald Trump az eskütételéig Twitter-üzenetekkel lepett meg idegen országokat és vezető vállalatokat. Fehér Házi bevonulása óta viszont elnöki rendeletekkel irányítja a világot. Mivel ezen rendeletek kibocsátását nem előzi meg gondos jogi mérlegelés és politikai egyeztetés, még a republikánus nagyágyúknál is leolvadnak a biztosítékok.

A főideológus színre lép

Így történt ez a hét muszlim ország állampolgárainak váratlan kitiltásának esetében is, amely súlyos repedésekhez vezetett a Republikánus Pártban. A lépést súlyos kritikával illette Mitch McConnell, a Szenátus legbefolyásosabb republikánus képviselője és a Koch fivérek is, akik tavaly mintegy 250 millió dollárral támogatták a republikánusok kampányát. Szintén egy elnöki rendelettel a Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) eddigi állandó tagjaiból gyakorlatilag levelező taggá tette az egyesített vezérkari főnökség elnökét és a Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság fejét. Ez azt jelenti, hogy opcionálissá tette a részvételüket, és csak "a felelősségi és szakértelmi körükbe tartozó ügyekkel" foglalkozó üléseken vehetnek részt.

Állandó taggá tette viszont stratégiai tanácsadóját, Steve Bannont. Több helyen megjelent a hír, hogy Bannon-nak nincsenek hírszerzési és katonai ismeretei, ez azonban nem fedi a valóságot. Bár Bannon valóban egy radikális ideológus Trump mellett, korántsem vethető össze Raszputyinnal (aki egy szibériai parasztból lett a Romanovok belső tanácsadója) vagy Habony Árpáddal (aki koronaőrből lett miniszterelnöki főtanácsadó). Bannon korábban a haditengerészetnél szolgált és posztgraduális fokozatot is szerzett nemzetbiztonsági tanulmányokból a Georgetown Egyetemen.

Flynn rossz passzban van

Bannon üstökösszerű emelkedése egyre kényelmetlenebb kérdéseket vet fel a washingtoni nagypolitika belső köreiben. Lehetséges, hogy idővel – sőt akár már most – Bannon aláássa Michael Flynn tábornok, egyben nemzetbiztonsági tanácsadó szerepét és befolyását? Korábbi elnökök ugyanis elkerülték annak még a látszatát is, hogy politikai tanácsadók befolyásolják a nemzetbiztonsági ítéletalkotást.

Belső információk szerint Flynn szénája amúgy sem áll túl jól Trumpnál. A Nemzetbiztonsági Tanács átvétele kaotikusnak bizonyult és ráadásul civil szakértők helyett Flynn inkább katonákkal nyomta tele a Tanácsot. Trump és Flynn kapcsolatát megterhelte egy tavaly decemberi incidens is, amikor Flynn fia azt terjesztette Twitter-üzenetekben, hogy Clinton munkatársai egy pedofil hálózatot futtatnak.

Konzultáció helyett hipnózis

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A Szenátus katonai bizottságának elnöke, John McCain szerint Bannon szerepe radikális eltávolodás a Nemzetbiztonsági Tanács eddigi szerepfelfogásától. Mindazonáltal ami végső soron számít, az Trump döntéshozatalának módja. És itt mindjárt be is zárult a kör, hiszen az amerikai sajtó értesülései szerint Trump a muszlim kitiltásról szóló rendeletének bejelentése előtt nem konzultált sem a Külügyminisztériummal, sem a Pentagonnal, sem pedig a Belbiztonsági Minisztériummal.

A kiszivárgott információk szerint Bannon azzal hipnotizálja Trumpot, hogy bármit megtehet, amit a kampányában megígért. Bannon tehát nem tárja fel, hogy mik a korlátai és csapdái egy adott tervezetnek, hanem inkább belelovalja az elnököt a korábbi populista ígéretek végrehajtásába. A világ vezetőinek többsége pedig egyelőre kővé dermedten figyel.

Káncz Csaba jegyzete

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás