Friss árfolyamok >>

Telepakolták a naptárunkat, mégsem mi mozgatjuk majd a kereskedést

2018. január 14. 08:41:00
Magyar makroadatból viszonylag kevés érkezik majd a jövő héten, a KSH a kereskedelmi szálláshelyek és az építőipar novemberi teljesítményéről jelent majd, de képet kapunk a mezőgazdasági termelői árakról és az átlagkereset alakulásáról is. Külföldön nagyobb lesz a pörgés, a nagybankok jelentéseivel indul a negyedéves gyorsjelentési szezon Amerikában.

Ajánlatunk

Rögtön a hét első napján beindul a makrodömping, hétfőn közli ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal a mezőgazdasági termelői árak alakulásának és az építőipar tavaly novemberi teljesítményét. Az építőipari termelés tavaly októberben 38,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist a szeptemberi 23,8 százalékos emelkedés után. Az épületek építésének volumene 27,3, az egyéb építményeké pedig 51,7 százalékkal nőtt.

Kedden a kereskedelmi szálláshelyek tavaly novemberi forgalmát teszi közzé a KSH. Tavaly októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,5, a belföldi vendégeké pedig 10,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljes forgalom együttesen 5,6 százalékkal nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 9,5 százalékkal 41 milliárd forintra emelkedett. Az első tíz hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 6,7 százalékkal több, 25,7 millió vendégéjszakát regisztráltak.

Rajthoz áll Amerika

A hét közepén kisebb szünet áll be a magyar makroadatokban, külföldről azonban nem lesz hiány eseményekben, az amerikai nagybankok jelentéseivel ugyanis elstartol a tavalyi utolsó negyedév jelentési szezonja. Szerdán teszi közzé a Fed gyűlésének legfrissebb jelentését (az aktuális bézs könyvet), emellett ekkor jelent majd a Bank of America és a Goldman Sachs is. Csütörtökön kínai gazdasági adatok mozgathatják majd a piacot, egyebek mellett a GPD éves és negyedéves alakulásáról, valamint a kiskereskedelmi forgalomról és az ipari termelésről is kapunk híreket. Amerikában a Morgan Stanley, az American Express és a technológiai óriás IBM jelentésével folytatódik a jelentési szezon.

Végezetül pénteken csatlakozik vissza Magyarország a naptárba, ekkor közli a KSH a keresetek tavaly novemberi alakulásának statisztikáját. Tavaly októberben a bruttó átlagkereset 295 800 forint volt, vagyis 12,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 196 700 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 204 600 forintra becsülhető.

A tavaly októberi 2,2 százalékos inflációval számolva a reálbérek éves emelkedése októberben 10,4 százalékos volt. Az év első 10 hónapjában a bruttó és a nettó átlagkeresetek szintén 12,8 százalékkal nőttek, ami a 2,4 százalékos inflációval számolva 10,1 százalékos reálbér-emelkedésnek felel meg.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás