Friss árfolyamok >>

Tarlós elárulta, miről egyezett meg Orbánnal

2018. okótber 11. 13:47:00
A főpolgármester szerint "nettó butaság", hogy odaadta volna Budapest jogosítványait. Jön a fővárosi fejlesztési tanács.

Ajánlatunk

Ajánlatunk

3

3

Ajánlatunk

0

0

Ajánlatunk

0

0

Ajánlatunk

0

0

Ajánlatunk

n

n

Ajánlatunk

I

I

Ajánlatunk

N

N

Ajánlatunk

g

g

Ajánlatunk

Ajánlatunk

Ajánlatunk

<

<

Ajánlatunk

Ajánlatunk

2

2

Ajánlatunk

h

h

Ajánlatunk

V

V

Ajánlatunk

Orbán Viktor és Tarlós István találkozója a Főpolgármesteri Hivatalban 2018. október 10-én. (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)
Orbán Viktor és Tarlós István találkozója a Főpolgármesteri Hivatalban 2018. október 10-én. (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán kérte fel Tarlós Istvánt, hogy a következő önkormányzati választáson induljon el ismét a főpolgármesteri tisztségért.

Tarlós az M1-nek nyilatkozva ma azt mondta: a főváros kompetenciái nagy mértékben nőnek a miniszterelnökkel november 17-én aláírandó megállapodás alapján. Tarlós szerint a jövő évi főpolgármester-választáson való induláshoz megfogalmazott megkötéseivel nyitott kapukat döngetett. A kormányfő, a kormány, a Fidesz olyan kéréseket teljesített a főváros önállóságával és a főpolgármesteri hatáskörökkel kapcsolatban, hogy nehéz lett volna azt mondani, hogy nem vállalja a jelöltséget.

Zűrzavar az ellenzéknél

Az ellenzéki reakciókról szólva közölte, hogy némi zűrzavart érzékelt. Az ügyben megszólalt politikusok valójában nem tudják, hogy mi van az említett széleskörű megállapodásban, amely nem csak a főpolgármester közvetlen választásáról és a budapesti fejlesztési tanácsról szól.

Befejezik a metófelújítás, jöhet a belváros autómentesítése

A miniszterelnökkel megegyeztek központinak mondható kérdésekről, így a 3-as metró felújításának befejezéséhez szükséges forrásról, a tömegközlekedésről, valamint a szemétszállításról is. Megállapodtak abban is, hogy a kormánnyal áttekintik Budapest árvízvédelmi helyzetét, továbbá a megállapodásban foglalkoznak a belváros autómentesítésének kérdésével is.

Tarlós István szerint a megállapodás tartalmát előre bírálni "kitalált és elképzelt történetekkel felesleges". "Teljes tévedés azt állítani, hogy a főváros kompetenciái csökkenek, nagyon nagy mértékben nőnek a megállapodás alapján" - mondta főpolgármester.

Jön a közfejlesztési tanács

A Budapesti Közfejlesztések Tanácsa paritásos alapon áll majd össze, a miniszterelnök az elnök, a főpolgármester a társelnök, Fürjes Balázs budapesti és agglomerációs kiemelt fejlesztésekért felelős államtitkár az ügyvezető alelnök lesz, tagja lesz a kormány részéről Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, az innovációs és technológiai miniszter, valamint az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter. A főváros részéről tagja lesz a tanácsnak a főpolgármester által jelölt főpolgármester-helyettes, valamint a szintén által jelölt két, a Fővárosi Közgyűlésben ülő kerületi polgármester (a főpolgármester elképzelhetőnek nevezte, hogy ez utóbbi egyik tag ellenzéki legyen).

A tanács kompetenciájába utalják a budapesti állami és fővárosi nagyprojekteket és a hosszú távú fejlesztési terveket, utóbbiakat érintően a főpolgármesternek vétójoga lesz. Az M3-as metró felújítása is a tanács elé fog kerülni, csakúgy, mint a főpolgármester elképzelése szerint a BKV járműcseréje. Emellett a főpolgármester állandó jelleggel részt fog venni azokon a kormányüléseken, ahol Budapestről tárgyal a kabinet.

"Erre azt mondani, hogy Tarlós előre odaadta a főváros jogosítványait, az (...) egy nettó butaság" - mondta főpolgármester.

Tarló elmondta még azt is: szeretné, hogy fővárosi kiemelt projektek, nagyprojektek esetében a közbeszerzéseket nem a főváros, hanem egy a tanács által létrehozott vagy már meglévő állami szerv végezné. A fővárosnak lesz egy közbeszerzési főosztálya az ott maradó kis projektekre.

A kormány a szerdai ülésén döntött a fővárosi fejlesztési tanács megalakításáról. A budapesti fejlesztési tanács november 17-én tartja majd első ülését.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás