Friss árfolyamok >>

Szijjártó már a BMW-t is megvédi Brüsszelben

2018. szeptember 21. 14:45:00
A magyar kormány megvédi az EU-ban a német autóipari cégeket, akiket nem igazán érdekel a magyar demokrácia állapota.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közzétett képen Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter (b) és Franz Josef Pschierer bajor tartományi gazdasági miniszter találkozója Münchenben 2018. szeptember 21-én.
Szijjártó Péter és Franz Josef Pschierer bajor tartományi gazdasági miniszter találkozója Münchenben. Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Magyarország soha nem fog olyan javaslatokat támogatni Brüsszelben, amely rontaná a német, és ezen belül a bajor autóipar helyzetét - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Münchenben.

Szijjártó nem akar zöldebb autókat

A miniszter biztosította az Audi és BMW vezetőit arról, hogy a magyar kormány Brüsszelben mindig a magyar érdekeknek megfelelő álláspontot képvisel, a magyar érdek és a bajor érdek pedig "maximálisan egybeesik" abban, hogy el kell utasítani a klímapolitika területén 2030-ra kitűzött európai uniós célok megváltoztatására irányuló brüsszeli törekvéseket.

Brüsszel szerint meg kell szigorítani a károsanyag-kibocsátási célkitűzéseket, amivel azonban "drámai pofont adnánk a német, és ezen belül a bajor autóipar versenyképességének", és ez "a magyar gazdaság számára is komoly károkat jelentene", ezért ezt a kezdeményezést nem támogatja Magyarország - fejtette ki Szijjártó Péter.

Maradnak a német cégek

A jelek szerint nem csak a német autógyártók számíthatnak a magyar kormányra, hanem a magyar kormány is számíthat a német cégekre. A privátbankár.hu a napokban közölt háttéranyagot arról, hogy a német nagyvállalatok nem gondolják újra magyarországi befektetéseiket a magyar demokrácia állapota miatt. A cégeket ugyanis az üzlet érdekli, nem pedig a politika.

Ez egészen addig így marad, amíg a magyar kormány nem lép át egy határt, például nem veszélyezteti az ország EU-tagságát. Ugyanakkor az új befektetéseknél már felmerülhet a kérdés, hogy nem ciki-e üzletelni a magyar kabinettel.

Exkluzív háttéranyagunkat itt olvashatja.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás