Friss árfolyamok >>

Szijjártó elárulta, honnan kellene még gázt szerezni

2018. június 13. 16:06:00
A külügyminiszter szerint fontos, hogy minél több helyről érkezzen a gáz Magyarországra.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)

Az egyik legjelentősebb kihívást az energiaellátás biztosításának garantálása jelenti, ezért szükséges a gázbeszerzési útvonalat diverzifikálása, ami nemcsak Közép-Európa, hanem Magyarország szempontjából is kritikus fontosságú – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: jelenleg délről nem érkezik gáz Közép-Európába, ezért kézenfekvő megoldás és törekvés, hogy az energiabiztonságot javítsák ebből az irányból.

Ennek egy lehetséges forgatókönyve egy Bulgárián és Szerbián át Magyarországra vezető gázszállítási útvonal, amelynek előfeltétele, hogy a Gazprom megépítse a Török Áramlat nevű gázvezeték második vezetékszálát. A vezeték első szakasza Törökország belső fogyasztását fogja szolgálni, a második vezetékszálból pedig Közép-Európa ellátáshoz elegendő mennyiségű gáz vásárlására is lehetőség nyílik – mondta a tárcavezető.

A cél 2022

Szijjártó Péter kifejtette: a Török Áramlat második vezetékszálát a tervek szerint 2019 végére megépítik a Bulgáriáig, a bolgároknak pedig egy belső hálózatfejlesztést kell elvégezniük több mint 400 kilométernyi új vezeték és kompresszorok építésével. Ez 2022-re ér véget és a szerb fél is addigra fejleszti ki a saját hálózatát. A bolgár és a szerb hálózatfejlesztés, valamint a magyar infrastruktúrafejlesztés lehetővé teszi majd, 2022-től egy újabb déli szállítási útvonalon érkezzen gáz Közép-Európába, így Magyarországra – tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban tárgyalt Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel, valamint Aleksandar Vucic köztársasági elnökkel is. A szerb külügyminisztérium közleménye szerint a két politikus egyetértett abban, hogy az energetikai stabilitás elérése és a infrastrukturális összeköttetés javítása a közeljövő legfontosabb feladata.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás