Friss árfolyamok >>

Szétválasztják az állami és a magán-egészségügyet - megvannak az első javaslatok

2018. okótber 11. 08:19:00
Izzik a levegő az Emberi Erőforrások Minisztériuma körül: az egészségügy gyökeres átalakítása, a szívsebész kirúgása után meghalt beteg, a roskadozó sürgősségi ellátás, a távozó egészségügyi államtitkár és az új Nemzeti alaptanterv is szóba került abban az interjúban, amit Kásler Miklós miniszter adott a Magyar Időknek.

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója 2018. április 5-én. 
MTI Fotó: Kovács Attila
Kásler Miklós. MTI Fotó: Kovács Attila

Szétválasztják a magán- és az állami egészségügyet

Ami évtizedek óta nem megy, úgy tűnik, Kásler Miklósnak hetek alatt sikerülhet: kidolgozták a magán- és az állami ellátás szétválasztását célzó első javaslatokat. "Ez nagyon hosszú folyamat lesz, amit egy lépésben nem lehet megvalósítani" - mondta. A legkritikusabb helyzetben lévő kórházak közül hat helyen folytat vizsgálatot az EMMI stábja, a tanulságokat lehetőleg januárban, de legkésőbb a jövő év első negyedévében szeretnék összegezni a kórházak gazdasági és pénzügyi tevékenységére vonatkozóan.

Heteken belül a kormány elé kerülhet a sürgősségi ellátásról szóló javaslat is, amelynek lényege, hogy a betegellátás célirányosan és szabályozottan történjen, hogy az országban egyetlen sürgősségi osztályon se kelljen a betegnek feleslegesen órákat várnia - fogalmazott a miniszter. Szerinte a sürgősségi ellátás elsősorban szervezési kérdés, és nem a személyi vagy tárgyi feltételekről szól.

Alaposan meg kell vizsgálni, ha meghal egy beteg

A kardiológiai intézet vezető szívsebészének elbocsátásáról és a beteg haláláról az miniszter azt mondta a Magyar Időknek: nem igaz, hogy ő utasította a főigazgatót Székely László kirúgására. Kásler szerint minden esetben, amikor beteghalálról van szó, nagyon alaposan meg kell vizsgálni, mi történt. Az eddigi belső vizsgálatok szerint nincs összefüggés az orvos kirúgása és a beteg halála közt - Kásler szerint a fontos kérdés az: lehet-e olyan orvos, aki többet engedhet meg magának, mint mások, esetleg mindent.

Nagy Anikó egészségügyi államtitkár a múlt héten mondott le, sajtóhírek szerint feszültté vált kapcsolata a miniszterrel, aki többször is átnyúlt államtitkára feje fölött. Az interjúban Kásler azt mondta: Nagy Anikó azért mondott le, mert gyermekekkel szeretne foglalkozni. Nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy Horváth Ildikó, a Korányi-intézet orvos igazgatója a legesélyesebb a posztra.

Nem biztos, hogy már jövőre életbe lép az új alaptanterv

Az új Nemzeti alaptantervet szeretnék jövő szeptemberben bevezetni, de nem mindenáron ragaszkodnak a dátumhoz. A tervezethez "tengeteg észrevétel, javaslat érkezett, köztük markánsabbak is. A korrekciókkal módosult az eredeti elképzelés, de a módosításokban a NAT tervezet készítői is jelentős szerepet kaptak" - mondta a miniszter. Benne lesz viszont a nemzeti értékek hangsúlyozása, megjelenítése már az óvodától kezdve.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás