Friss árfolyamok >>

Széttépik Trumpot brüsszeli ámokfutása miatt

2018. július 12. 07:44:00
Az elnököt éles kritikák érik belpolitikai körökben is a NATO-csúcson elmondottak miatt.

Donald Trump amerikai elnök a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének nyitóülésén 2018. július 11-én. (Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)
Donald Trump amerikai elnök a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének nyitóülésén (Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Élesen bírálják Trump retorikáját a NATO-csúcson a demokratapárti politikusok, a Demokrata Párt kongresszusi vezetői közös nyilatkozatban ítélték el Donald Trump brüsszeli megnyilvánulásait. A demokrata párti képviselők és a szenátorok nevében közösen megfogalmazott álláspont szerint Trump elnök pimasz sértegetései és befeketítése, amelyekkel az Egyesült Államok egyik legrendíthetetlenebb szövetségesét, Németországot illette, zavarba ejtőek. Ma reggeli viselkedése újabb, mélyen aggasztó jele annak, hogy az elnök lojálisabb Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, mint NATO-szövetségeseinkhez - mondták.

A republikánusok egyetértettek az elnök mondandójának lényegével, mind a német gázellátást, mind pedig a NATO-tagországok védelmi kiadásait illetően. Lindsey Graham, dél-karolinai szenátor elmondta: Donald Trumpnak igaza van, nemkívánatos következményekkel jár, hogy Németország Oroszországtól vásárol gázt, és igaza van a védelmi kiadásokat illetően is. De mindezzel együtt az a cél, hogy a NATO erősebb legyen és ennek egyetlen módja az, hogy tartsuk a vállalt kötelezettségekhez.  Az én üzenetem: egy erősebb NATO jobb Amerikát jelent – tette hozzá.

Kell a német 2 százalék

Paul Ryan házelnök szintén egyetért Trump aggodalmaival az orosz gázvezeték és a német védelmi kiadások miatt: Valahányszor európai szövetségeseinkkel találkozom, ugyanezt az aggodalmat vetem fel neki az Északi Áramlat-2 miatt – ez az a gázvezeték, amely szintén orosz gázt szállít majd

Putyin–Trump-csúcs: kibékül a két nagyhatalom?

Donald Trump ismét találkozik az orosz elnökkel, mégpedig mindjárt egy NATO-csúcs után. A két elnök mindig is barátkozott volna egymással, ezt eddig a Trump mögötti erők, pártja és a kongresszus akadályozta, pedig logikus volna a békülés. Részletek >>>

Németországba. A védelmi szervezet szövetségeseinek pedig tartaniuk kell magukat kötelezettségeihez, vagyis a GDP két százalékának megfelelő forrás kifizetését a közös védelmi célokra.

Az amerikai képviselőház szerda délután az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét támogató határozatot fogadott el. Az egyhangúlag megszavazott határozat megerősíti, hogy az Egyesült Államok támogatja a NATO-t – a rendelkezés azonban kötelező erővel nem bír, inkább irányelveket fogalmaz meg.

Nem jó húzás Putyin előtt

Donald Trump a brüsszeli csúcstalálkozón azt hangsúlyozta, hogy Németország teljesen kiszolgáltatja magát Oroszországnak azzal, hogy közvetlen olajvezetéket építenek a két ország között a Balti-tenger alatt. Az időzítés már önmagában sem volt a legszerencsésebb, hisz Trump néhány nap múlva maga is találkozni fog az orosz elnökkel, diplomáciai szempontból viszont kifejezetten kedvezőtlen bárkinek ilyet mondani, pláne egy szövetségesnek.

Angela Merkel mindenesetre megtalálta a frappáns választ: miután ő annak idején kettéosztott országának abban a felében élt, ahol a Szovjetunió dirigált, pontosan tudja, mikor van valaki kiszolgáltatva Oroszországnak és mikor nincs, így el tudja dönteni, milyen politikát kell folytatnia, utalva diszkréten arra is, hogy ugyanolyan kiszolgáltatottságnak tűnik, ha a szövetséges nagyobb hatalom vezetője kioktatja országát.

Összeül a világ legnagyobb katonai szövetsége Trump és Putyin árnyékában

27 évvel a Szovjetunió felbomlása után Washington fontolóra veszik csapatai kivonását Németországból. A befolyásos amerikai ideológus szerint Európa ma nem attól fél, hogy Putyin eléri a Rajnát, hanem attól, hogy Afrika és a Közel-Kelet migránsai és menekültjei milliószám elérik a Dunát. Hazánkban az elmúlt évek elmaradt fejlesztései teljes mértékben lerongyolták a honvédség fegyverzetét és technikai eszközeit. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás