Friss árfolyamok >>

Rendkívüli EU-csúcs lesz

2018. szeptember 19. 16:13:00
Ősszel mindenképpen le akarják zárni a Brexit-tárgyalásokat.

Rendkívüli EU-csúcsot fog összehívni november közepére az Európai Tanács elnöke az Egyesült Királyság kilépéséről tervezett esetleges megállapodás megkötése érdekében.

Donald Tusk korábban azt mondta, a Brexit okozta károk mérséklése közös érdekünk. Sajnos a megállapodás nélküli kiválás még mindig elképzelhető, de ha felelősen cselekszünk, akkor elkerülhetjük a katasztrófát.

Látnak pozitív változásokat

Az Európai Tanács elnöke úgy látja: döntő szakaszukba értek a Brexit-tárgyalások, és ugyan a rendezetlen kiválás veszélye még mindig nem múlt el, Theresa May brit kormányfő egyes javaslatai pozitív változást mutatnak London hozzáállásában.

Ugyanakkor más területeken, például az ír-északír határellenőrzés kérdésében még átdolgozásra szorul a brit álláspont, további egyeztetések kellenek.

"Ma talán reménytelibb a helyzet, de az biztos, hogy az idő egyre fogytán van" - közölte, hozzátéve, hogy ősszel le kell zárni a tárgyalásokat, ezért csütörtökön a bennmaradó tagállamok vezetőinek ülésén javaslatot fog tenni egy rendkívül EU-csúcs összehívására.

Hogyan kerülhető el a kemény Brexit?

London továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy csak akkor lehet elkerülni a kemény Brexitet, ha EU és az Egyesült Királyság közös övezetet hoz létre az árucikkek szabad kereskedelmére - mondta May.

Kormánya továbbfejlesztette álláspontját az uniós tagság megállapodáson alapuló, rendezett megszüntetéséről, most pedig ugyanilyen konstruktív, együttműködő hozzáállásra van szükség az EU részéről.

A csak a fizikai árucikkekre (és a szolgáltatásokra nem) vonatkozó szabadkereskedelmi övezet kialakítása az egyetlen lehetőség arra, hogy ne emelkedjék vámhatár Észak-Írország és Írország vagy Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része közé.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás