Friss árfolyamok >>

Rég láttunk ekkora hiányt – mi történt?

2018. február 21. 14:03:00
Közel 200 milliárd forint mínusszal indult az év, ennek oka, hogy a kormány fizet az unió helyett.

Ajánlatunk

Januárban 192,8 milliárd forint pénzforgalmi hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere. Az év első hiánya szokatlanul nagy lett. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az adatok közlése mellett megjegyzi: a januári államháztartási adatokat a gazdaság jó teljesítménye és az uniós források megelőlegezése határozták meg.

Vagyis az uniós források megelőlegezése nélkül 100 milliárd forint felett is lehetett volna a többlet.

Így viszont a központi költségvetés hiánya 258,9 milliárd forint volt januárban a tavalyi 65,9 milliárd forint többlettel szemben. A társadalombiztosítás alapok többlete a tavalyi 25,5 milliárd forintról 49,8 milliárd forintra nőtt, míg az elkülönített állami pénzalapok aktívuma a tavaly januári 32 milliárd forintról 16,3 milliárd forintra csökkent.

A költségvetési kiadások között az uniós kifizetések 327,9 milliárd forintot tettek ki, az egy évvel korábbi 72 milliárddal szemben, amelyekhez nem volt elszámolható bevétel, bár tavaly januárban is csak 6,8 milliárd forint folyt be.

A lakásépítési támogatásokra 17,2 milliárd forintot fizettek ki az otthonteremtési program keretében, az egy évvel korábbi 5,2 milliárd forinttal szemben. Az egész éves előirányzata ebben az évben 236,3 milliárd forintra nőtt a tavaly kifizetett 184,7 milliárdról.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás