Friss árfolyamok >>

Putyin nagy kínai művelete – Tajvan célkeresztben?

2019. december 2. 09:19:00 – Káncz Csaba
Az új, gigantikus gázvezeték biztosítékot jelent Moszkva számára az euroatlanti kapcsolatok további romlása esetén. Az idei közös orosz-kínai hadgyakorlat nagy hangsúlyt fektetett a légi csapatszállításra, amely különösen Kína számára lehet érdekes Tajvan esetleges lerohanása kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.

Vlagyimir Putyin mesterlövész-puskával lő. (Fotó: AFP)
Vlagyimir Putyin mesterlövész-puskával lő. (Fotó: AFP)

 

Az orosz és a kínai elnök ma közös videóüzenetben avatja föl a ’Szibéria Ereje’ nevű, 3000 kilométeres gázvezetéket. Ez a Gazprom történetének legnagyobb szerződése: a 2014-ben aláírt dokumentum szerint az orosz fél 400 milliárd dollár értékben 30 éven keresztül évi 38 milliárd köbméter földgázt szállít a kínai határra észak-kelet Szibériából. A gázvezeték átszabja a geogazdasági dinamikát az eurázsiai térségben: eddig ugyanis az orosz gáztermelés legnagyobb része Európába áramlott, jórészt Ukrajnán keresztül.

Nagyobb Eurázsia koncepció

Az új gázvezeték viszont biztosítékot jelent egy esetlegesen tovább romló kapcsolatokra az euroatlanti térséggel. Ráadásul a kínai gázimport dinamikusan növekszik, csupán az elmúlt két évben 33 százalékkal ugrott meg. Putyin és Hszi között is kitűnő a kétoldalú kapcsolat, nem véletlen, hogy az elmúlt 6 évben már 30-szor találkoztak.

Valóban, a 2014-es krími válság kapcsán kialakult nyugati nyomás hatására az orosz stratégiai agytrösztök átdolgozták az ország külpolitikai narratíváját. Ennek keretében az eddigi Nagyobb Európa elképzelést felváltotta a Nagyobb Eurázsia koncepciója, amelynek már része a stratégiai partnerség Kínával, és a jóval szorosabb együttműködés Iránnal, valamint Törökországgal. Macron nemrégen egy beszédben ki is jelentette, Párizs azért közeledik Moszkvához, hogy gyengítse a kínai ráhatást.

Putyin idei, Valdaj Klubban elmondott beszéde két fontos állítást is tartalmazott Kínáról:

Tajvan lerohanására készülve?

Itt jegyezzük meg, hogy az orosz korai rakétavédelmi rendszer nagyban elősegíti Kína képességeit nem csak a nukleáris ballisztikus rakétákkal kapcsolatban, hanem a szatellitek nyomon követésében is. Úgyszintén, bár még csak kísérleti stádiumban van, Kína lehet az első vásárlója az orosz új generációs Sz-500-as rakétavédelmi rendszernek. A kínai sajtó lelkes beszámolója szerint ennek a képességei messze meghaladják a világ bármely aktív légvédelmi rendszerét.

Tavaly szeptemberben első alkalommal fordult elő az orosz történelemben, hogy a 300 ezer katonát felvonultató Vosztok 2018-as szibériai mega-hadgyakorlaton 3000 kínai katona is teljes jogúan részt vehetett. A Centre 2019-es közös hadgyakorlat nagy hangsúlyt fektetett a légi csapatszállításra, amellyel gyorsan el tudnak foglalni egy területet – még mielőtt az ellenség felvonulna. Ez különösen Kína számára lehet érdekes Tajvan esetleges lerohanása kapcsán, amely küzdelmet így esetleg el lehetne dönteni, még mielőtt az amerikai haditengerészet felvonulna a sziget védelmére.

Azt pedig még az afrikai stratégák emésztgetik, hogy a múlt héten Fokváros közelében 5 napos haditengerészeti gyakorlatot tartott a dél-afrikai-, az orosz- és a kínai flotta. Dél-Afrika történetében ez volt az első többnemzetiségű tengeri hadgyakorlat.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás