Friss árfolyamok >>

Orosz gázjátszma: újabb szankciókkal fenyegetődzik Amerika

2018. szeptember 14. 07:40:00
Szankciók lehetőségét helyezte kilátásba az Oroszország és Németország között épülő Északi Áramlat 2 gázvezeték ellen Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Illuszráció. Fotó: Wikimedia Commons)

Perry csütörtökön Moszkvában tárgyalt orosz hivatali partnerével, Alekszandr Novakkal. A közösen tartott sajtótájékoztatón igennel felelt arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok tervez-e újabb energiaügyi szankciókat. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem kívánnak azonnal gazdasági büntetőintézkedéseket bevezetni.

"Novak miniszter és én egyetértünk abban, hogy nem akarunk eljutni addig a pontig, amikor szankciók lépnek életbe" - mondta Perry.

Csökkentenék a függőséget

Azt nem részletezte, hogy az Északi Áramlat 2 építésének melyik szakasza váltana ki büntetőintézkedéseket, és azok milyenek lennének. Szerinte az Egyesült Államok támogatja az európai országok azon törekvését, hogy a minimumra csökkentsék az egyetlen energiaszolgáltatótól való függőségüket. 

Mint mondta, Washington ellenzi a gázvezeték új ágának megépítését, mert azáltal egy helyre koncentrálódna az orosz gázkivitel kétharmada. Ez sebezhetővé teszi Európa energiaellátását, ha valami rosszul alakulna.

Perry egyúttal felszólította Oroszországot, hogy legyen felelősségteljes szállító, és erőforrásait ne használja többé befolyásolásra és bomlasztásra. 

Moszkva aggódik

Novak közölte: Oroszország és az Egyesült Államok hasonló nézeteket vall arról, hogy az energetika nem lehet a nyomásgyakorlás eszköze, és a fogyasztónak joga van megválasztania energiaforrásait. Ugyanakkor aggodalmának adott hangot a Perry által kilátásba helyezett szankciók miatt.

"Aggasztanak bennünket ezek a kijelentések és az általános állásfoglalás a szankciók kérdésében egy olyan, nagyon versenyképes projekttel kapcsolatban, amely az európai fogyasztók érdekeit szolgálja" - fogalmazott.

Az orosz miniszter szerint tájékoztatta amerikai hivatali partnerét az Oroszország, EU és Ukrajna között egyebek között az ukrajnai gáztranzit fenntartásának, a Gazprom és Naftogaz közötti pereskedés befejezésének, valamint a szerződések meghosszabbításának lehetőségéről. 

Kiemelte: Oroszország és az Egyesült Államok, mint két, az energiagazdaság területén vezető nagyhatalom, csak együtt tudja kielégíteni a világ növekvő energiaigényeit és szavatolni az ellátás biztonságát.

Putyin-Trump párbeszéd

Az orosz tárcavezető szerint Vlagyimir Putyin és Donald Trump megteremtette az orosz-amerikai energetikai párbeszéd alapjait, a miniszteri szintű eszmecsere pedig elősegíti a bizalomerősítést "a mostani, nem egyszerű politikai feltételek között". Sürgette az energetikai munkacsoport tevékenységének felújítását a kétoldalú kormányközi bizottságon belül, és javasolta Perrynek, hogy a két ország hozzon létre közös beruházási alapot energiatechnológiai projektek támogatására.

Perry szerint az Egyesült Államok kész az együttműködésre a nukleáris biztonság területén annak garantálása érdekében, hogy az atomenergiát csak békés célokra lehessen felhasználni.

Már épül a vezeték

Az Északi Áramlat 2 kivitelezésére és a vezeték üzemeltetésére alapított projekttársaság, a Nord Stream 2 AG szeptember 5-én jelentette be, hogy Finnországban megkezdődött a földgázvezeték tengeri szakaszának lefektetése.

Az Északi Áramlat 2 mintegy 9,5 milliárd eurós projekt. Ennek keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter - a már meglévő vezetékpárral azonos - szállítási kapacitású vezetékkel bővíthetik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek kiindulási pontja az oroszországi Viborg, és a németországi Greifswaldig tart.

Kikerülik Ukrajnát

Az Északi Áramlat 2 vezetékpár kiépítésével Oroszország elvileg kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát. Egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

Vlagyimir Putyin orosz elnök augusztus 22-én Szocsiban, a finn államfővel, Sauli Niinistövel folytatott tárgyalásai után kijelentette: Moszkva kész a konkurenciaharcra az európai piacért, de a versenynek tisztességesnek kell lennie. Putyin augusztus 18-án tárgyalt Angela Merkel német kancellárral Mesebergben, ahol megerősítette, hogy az orosz földgáz ukrajnai tranzitja az Északi Áramlat 2 megépítése után is megmarad.

Az Északi Áramlat 2 orosz, finn, svéd, dán és német területi vizeken halad majd keresztül. A projekt a csőfektetési engedélyt - a Nord Stream 2 AG Dánia kivételével - az összes érintett országtól beszerezte.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás