Friss árfolyamok >>

Ok nélkül börtönbe záratott Erdogan? Majd 7 ember eldönti, hazamehetsz-e

2017. július 17. 16:26:00
Aki levelet ír arról, hogy indokolatlanul börtönözték be vagy rúgták ki, annak a sorsáról egy héttagú bizottság szavaz Törökországban.

Ajánlatunk

Törökországban egy év alatt 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek, illetve 38 ezret felfüggesztettek állásából. 134 ezer embert őrizetbe vettek, 50 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek a haderő, a rendőrség, az igazságszolgáltatás, az oktatás és más szektorok soraiból azzal a gyanúval, hogy közük lehetett a puccskísérlethez, amelynek kitervelésével Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot vádolja - mások pedig épp Erdogant vádolják önpuccsal, mivel az esemény óta az elnök rendkívüli állapotot tart életben Törökországban, politikai ellenfeleit eljárás nélkül börtönbe zárja, a puccskísérlet abszolút politikai nyertese. Ma egyébként ismét 127 ember bebörtönzéséről érkeztek hírek.

A politikai tisztogatást a nyugati világban azért nem hagyják szó nélkül, bár azt nem lehetne mondani, hogy bármi komoly lépést tettek volna Erdoganék ellen - az EU ugyanis attól fél, hogy Törökország megnyitja határait az országban élő menekültek előtt.

Ezekre az aggályokra adott látszólag választ a török vezetés: felállítottak egy bizottságot, ami elbírálja a munkaköréből felfüggesztett vagy elbocsátott állami alkalmazottak, valamint a bezárt intézmények, köztük iskolák és médiaorgánumok panaszait - jelentette az Ihlas török hírügynökség alapján az MTI.

Ha küld egy levelet a rab, akkor szavaznak

Az írásos panasztétellel azok is élhetnek, akik előzetes letartóztatásuk miatt börtönben ülnek. Az érintetteknek két hónapjuk van a fellebbezésre. A 7 fős bizottság az egyes esetekben szavazással dönt arról, hogy ki az, akit újból foglalkoztatni lehet vagy más formában kárpótolni kell. Szóbeli panasztételre, továbbá tanúvallomásra nincs lehetőség. A bizottság határozatai ellen az igazságszolgáltatás később egyéb fellebbezési lehetőséget is biztosít.

Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter múlt pénteken azt nyilatkozta, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amelyhez a hatalomátvételi incidens óta eltelt egy évben 24 ezer 600-an fordultak jogorvoslatért, júniusban elállt 12 ezer 600 akta felülvizsgálatától a török bizottság közelgő felállításának hírére.

Recep Tayyip Erdogan török államfő a puccskísérlet évfordulóján tartott múlt szombati beszédében közölte: 8500 ember még mindig szökésben van, a rendeleti úton bezárt intézmények száma pedig mintegy 5 ezer.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás