Friss árfolyamok >>

Nincs még kormánydöntés, mikor indul a festésprojekt a kórházakban

2020. február 14. 06:06:00 – Kormos Olga
A kormány máris módosította a hétfőn kiszivárgott egészségügyi reformcsomagját, derült ki a tegnapi Kormányinfón. Beszámoltunk arról, hogy a kórházi menedzsmenttel kapcsolatos részeknél kerültek bele módosítások, s hogy a kórházi alulfinanszírozottság 50-55 milliárd forint forrásbevonást igényel az egészségügyi büdzsében, ám a korábban emlegetett festésprojektről most nem esett szó, mindössze annyi, hogy az esetleges kórházi ágycsökkentés nem függ össze a kifestéssel.

A budapesti Szent János Kórház egyik folyosója. MTI Fotó: Balogh Zoltán
A budapesti Szent János Kórház egyik folyosója. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Orbán Viktor januári évindító sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy addig nem történik egészségügyi fejlesztés, amíg az összes kórtermet és várótermet ki nem festik. Egy későbbi kormányinfón már azt hallhattuk, hogy az EMMI négyzetméterre pontosan felmérte a tatarozásra szoruló helyiségeket, ahol ki kell festeni, s ennek összegét 140 milliárd forintra saccolják.

Korábban az mfor.hu kérdésére válaszolt Gulyás Gergely miniszter, amikor azt mondta: Az egészségügyért felelős miniszter elkészítette felmérését a kormány számára az intézmények - Orbán Viktor miniszterelnök által szorgalmazott - felújításáról, melyben négyzetméterre pontosan állapították meg az elvégzendő munkákat. A festés azért is fontos, mert ahogy elhangzott, addig nem kapnak a kórházak semmi másra pénzt, amíg nem történik meg a kifestés.

Ezért pár kórházban arról érdeklődtünk, történtek-e már műszaki felmérések ez ügyben, kaptak-e tájékoztatást erről az intézmények? A Békés Megyei Kórház gazdasági igazgatója a festésprojekttel kapcsolatos érdeklődésünkre azonnal az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz irányított minket, így természetesen rákérdeztünk náluk, hogy van-e már kórházi listájuk, mely intézményeknél és mikor indul a festés.

Az ÁEEK kommunikációs osztálya válaszában azt írja: a program részletei jelenleg előkészítés alatt állnak, még nincs döntés, hogy pontosan mely kórházakat érinti a felújítás.

A Honvéd Kórház válaszában arról tájékoztatta lapunkat, hogy ugyan fenntartójuk nem az Emberi Erőforrások Minisztériuma, de a festésprojektet illetően mégis forduljunk az EMMI-hez. Hozzátették: a kormány – a honvédelmi tárca éves költségvetési előirányzatából -, az elmúlt években közel 2,6 milliárd forintot fordított különböző fejlesztésekre, felújításokra, de természetesen minden támogatást örömmel fogadnak.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjától azt a választ kaptuk érdeklődésünkre, hogy az EMMI már kért információkat az egyetemtől a felújításokkal kapcsolatban, s ők minden adatot meg is adtak. Az, hogy milyen nagyságú festésről lenne szó, még nem ismeretes, mert a minisztérium kérése, illetve a felújítási igény nem csak festésről szólna. Arra a kérdésünkre, hogyan értékelik a kifestéssel kapcsolatos munkákat, jól jön-e a klinikának, vagy volna ennél fontosabb dolog is, amire pénzt költ a kormány, azt felelték: „egyetemünk egészségügyi létesítményeinek egy része felújított, vagy a közelmúltban újonnan épített, ennek megfelelően jó állapotú, más része azonban jelentős felújításra szorul."

A TOP-7 legnagyobb adósságot felhalmozó kórház, 2019. december:

  • Honvédkórház 6,4 milliárd forint
  • Péterfy Sándor utcai kórház 4,4 milliárd forint
  • Debreceni Egyetem 3,5 milliárd forint
  • Pécsi Tudományegyetem Klinikái 3,2 forint
  • Békés megyei központi kórház 3 milliárd forint
  • Szegedi Tudományegyetem 2,8 milliárd forint
  • Dél-pesti Centrumkórház 2,5 milliárd forint

Forrás: Magyar Államkincstár

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás