Friss árfolyamok >>

Németország fizet a menekülteknek, hogy hazatérjenek

2017. december 15. 14:43:00
Eddig is létezett az a gyakorlat, hogy a befogadó ország egy adott pénzösszeget ajánl a reménybeli letelepedőknek, hogy inkább térjenek haza, és a pénzt fordítsák otthoni életük újraindítására. Németország most átmenetileg megemeli az összeget, mivel szeretné, hogy kevesebb legyen az elutasított menedékkérelem, és az ezzel járó kellemetlenség.

A menekültkérdés két éve forgatta fel Európát és különösen Németországot, amely átmenetileg korlátlanul befogadta őket. Tombolt a szíriai polgárháború, Irak jelentős területeit az Iszlám Állam tartotta megszállva, a menekültek özönlöttek. Azóta sikerült konszolidálni a helyzetet, Törökország nem engedi tovább a menekülteket, a közelmúltban pedig Iszlám Államot felszámolták, a szíriai polgárháború is befejeződni látszik, így kevesebben is indulnak útnak, sőt, sokak számára lehetővé válhat a hazatérés.

Emelt összeg

Ugyanakkor az eddig befogadott emberek beilleszkedése nem könnyű feladat, és Angela Merkelre is politikai nyomás nehezedhet, hogy mérsékelje a problémát. Február 28-ig most emelt összeget ajánlanak azoknak a menedékjog-kérelmezőknek, akik Németországból hazamennének. Az összeg fejenként ezer euró, családonként legfeljebb 3000. A szándék az, hogy ebből az összegből rendbehozzák vagy felújítsák otthonukat, persze ha nem esett áldozatul a háborúnak.

Elterjedt gyakorlat

Az ilyen önkéntes hazatérést segítő programok, ahol fizetnek a menekülteknek, máshol is elterjedtek, több helyen próbálkoztak velük. A BBC szerint az utóbbi 20 évben Kanada, Ausztrália és Nagy-Britannia is élt ezzel az eszközzel olyan esetekben, amikor az adott kiindulási ország vagy terület biztonságosnak tekinthető.  Ami a többi európai országot illeti, Svédország 30 ezer koronát (3000 euró) ajánl az egyedülálló migránsoknak és 75 ezret a családoknak, Norvégia pedig tavaly az első 500 önkéntes jelentkezőnek extra 10 ezer koronát (kb. 10 ezer euró) ajánlott a szokásos összegen felül.

Megéri és egyszerűbb

A fogadó országnak nem is feltétlenül jelent többletkiadást ez a megoldás, mert ha a menedékkérőt így hazamennek, nem kell hónapokon át, a kérelem elbírálásáig fizetni az ellátásukat, szállást biztosítani nekik, ráadásul sokkal jobb, ha így kevesebb menedékkérelem elutasítására kerül sor, így kevesebb embert kell hazatoloncolni, ami egy roppant kellemetlen eljárás. A közelmúltban 222 gép esetében megtagadták a pilóták, hogy visszaszállítsák Afganisztánba az elutasított menedékkérőket.

A programot igénybevevők viszont normál, menetrend szerinti gépeken utaznak, kulturált körülmények között. A programot nem csak frissen érkezők veszik igénybe: vannak olyan 10-20 éve Németországban élők is, akik hazatelepülnének, és ők is igénybe vehetik ezt a segély. A Németországban menedéket kérők száma egyébként 2016 első félévéhez képest a felére esett az idei első félévben, ami 90 ezer embert jelent, viszont ezen belül növekedett az elutasítottak aránya, ezért bíznak benne, hogy ezzel a programmal jelentősen csökkenthető az elutasítások száma.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás