Friss árfolyamok >>

Modernkori rabszolgatartás Lengyelországban? Leleplező videó jelent meg

2018. április 16. 10:39:00
Két évig nyomoztak a brit újságírók, modernkori rabszolgatartást találtak - Európában is.

150 ezer észak-koreait küld a rezsim külföldre dolgozni, ők évente több mint egymilliárd fontnak megfelelő összeget utalnak haza - összegzi két éven át tartó oknyomozásának eredményét a BBC News. Ez a pénz sokat javíthatna az ország gazdaságának helyzetén, de persze nem erre fordítják a hazautalt összeget: ez elsősorban Phenjan nukleáris programjára, a hadsereg fenntartására megy el, egy részét pedig felemészti a Kim Dzsongun és családja luxus-életmódjának biztosítása abban az országban, ahol gyakorlatilag éhezik a lakosság.

Non-stop munka, fizetetlen szabadságért

A BBC oknyomozói Kínában, Oroszországban és Lengyelországban is kutattak a kényszermunkások után. Vlagyivosztokban - lakásvásárlónak kiadva magukat - egy lakótelepi építkezésen beszélgettek észak-koreai vendégmunkásokkal, ahol kiderült: a bérükből egy fillért sem látnak, minden a csapat vezetőjéhez megy, aki szintén észak-koreai. Lengyelországban egy hajógyárban akadtak 800 észak-koreaira; míg a lengyel dolgozók 8 órát dolgoznak egy nap, az észak-koreaiak akár megállás nélkül is, ha épp szorít a határidő. Ezért csak fizetetlen szabadságot kapnak cserébe.

A lengyelek szerint ebből nem sok minden igaz

A lengyel kormány szerint minden hazai és uniós jogszabályt betartanak a vendégmunkások foglalkoztatásánál, és egy vizsgálat sem talált arra utaló jelet, hogy a melósok bérét elvennék és hazaküldenék Phenjannak. Azt is állítják: már nem adnak ki új munkavállalási engedélyeket észak-koreai állampolgároknak. Titkos felvételeken egy lengyel cég vezetője megerősítette, hogy valóban nehezebbé vált a szükséges engedélyek beszerzése.

Úgy láthatnak világot, hogy a gyárból se mehetnek ki

A stábnak megmutatták az ázsiai és ukrán vendégmunkások szállását is - ez a gyár területén található, mondván: így könnyebb nekik bejárni a munkába. Azt is mondták: valóban vannak olyan vélemények, miszerint nem szabad akaratukból vannak itt az észak-koreaiak, és rajtuk keresztül a cégek a koreai diktatúra fenntartását segítik, de azt mondták: legalább világot láthatnak a rezsim polgárai, és közben még egy kis pénzt is kereshetnek, amivel segíthetik a családjaikat. Csakhogy közben kiderült, hogy a gyárak területéről sem nagyon mozdulhatnak ki az érintettek és a megkeresett pénzükkel sem ők rendelkeznek.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás