Friss árfolyamok >>

Milyen lesz a világgazdaság 2050-ben? Jött egy jóslat

2018. május 16. 18:01:00 – Fellegi Tamás
A világgazdaság most épp fellendülőben van, és remélhetőleg összességében a következő évtizedekben sem lesznek nagy visszaesések, de az biztos, hogy az egyes országok növekedése eltérő lesz, így átrendeződik addigra a világgazdasági erőtér. Nézzük, kik lesznek a legnagyobbak, a PricewaterhouseCoopers becslései szerint.

Kína és India

A legnagyobb gazdaság időtlen idők óta az Amerikai Egyesült Államoké, de ez a helyzet már csak rövid ideig fog tartani. Vásárlóerő-paritáson már megelőzte Kína, de a nominális GDP alapján is meg fogja 2030-ig, így 2050-ben már egyértelműen első helyen lesz. Amerika megtartja második helyét, de 2050-ben már ez is veszélyben lesz: India már csak 20 százalékkal fog elmaradni tőle, de akkor várhatóan még gyors lesz az indiai gazdaság növekedése, így pár évvel később sor kerül a helycserére.

Az amerikai-indiai helycsere után a világ két legnagyobb gazdasága egyúttal a legnépesebb országokat is fogja jelenteni: népességben India lesz az első várhatóan 1,65 milliárd fővel, Kína a második 1,36 milliárddal. A harmadik helyen azonban már nem ez lesz a helyzet: míg Amerika lesz a harmadik legnagyobb gazdaság, Nigéria lesz a harmadik legnépesebb ország 410 millió lakossal, Amerika a negyedik 390 millióval. Gazdaságilag viszont Nigéria még erősen le lesz maradva: csak a 15. hely jut majd neki.

Japántól Nigériáig

A negyedik legnagyobb gazdaság Indonéziáé lesz, noha most az ország még a 20-as listára sem fér fel, viszont népesség alapján a negyedik, 32 év múlva pedig az ötödik lesz. A ma 3. és 4. helyen álló Japán és Németország alig veszítenek gazdasági vezető szerepükből, mivel az 5. és a 7. hely lesz az övék, népesség szempontjából viszont még az első 20-ból is kiszorulnak (igaz, Németország már most is csak a 17. helyen van, és épp előzni készül őt Törökország és Irán).

A 6. legnagyobb gazdaság a mainál alig több, 230 millió lakosú Brazília lesz (jó nagy fejlődést feltételeznek a kutatók az ország esetében), a 8. helyre pedig Mexikó kerülne 165 millió akkori lakosával: ezt megint csak kissé optimista előrejelzésnek tartjuk, ezek szerint az ázsiai után jön a latin-amerikai gazdasági csoda. A mai nagy gazdaságok közül Nagy-Britannia, Franciaország és Oroszország lesz a 9-11. helyen, utána viszont egy új versenyző jön, Törökország. Őt követi a ma is gazdag Dél-Korea (hacsak nem egyesül északi felével), utána pedig Szaúd-Arábia és Nigéria, mint új jelentkezők a nagyok között.

A növekedés mértéke

Végül megnézzük, hogy az előrejelzés szerint a mai legnagyobb gazdaságok mennyit fognak növekedni 32 év alatt, mai dollárban kifejezve, tehát reálértéken. Amerika GDP-je valamivel kevesebb, mint a duplája lesz a mainak, Kínái viszont még több mint négyszeresére fog nőni, az igazán komoly teljesítmény viszont a 12-szerező India esz, de hát az ország alacsony bázisról indul, van hová növekedni. Japán még 50 százalékkal sem fog nőni, viszont figyelembe kell venni, hogy lakossága a mai 127 millióról 109 millióra csökken.

Németország, Nagy-Britannia és Franciaország növekedése 80 százalék körül lesz, Olaszországé 60, Oroszország viszont a négyszeresére nőne, amit egyelőre nehéz elképzelni, hacsak valamilyen különösen gyors iparfejlődés nem következik az olajkorszak után. Indonézia nyolcszorozni fog, Törökország és Szaúd-Arábia ötszörözni, utóbbiak is kissé optimistának tűnnek. Magyarországról nincs becslés, pedig érdekes lenne, különösen az Európán belüli helyzet változása, a felzárkózás mértékének várható alakulása.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás