Friss árfolyamok >>

Megdöbbentő adatok: menekültek milliói érkeztek már Európába

2018. június 13. 16:45:00
Az embercsempészek pedig hihetetlen bevételekre tettek szert.

Legalább 2,5 millió migránst szállítottak át illegálisan a határokon embercsempészek 2016-ban, ezzel átszámítva több mint 1900 milliárd forintos bevételre tettek szert –derült ki az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának (UNODC) a menekültcsempészetről szóló első globális tanulmányából.

A hivatal összehasonlításképpen megjegyezte: az Egyesült Államok és az EU-tagállamok ekkora összeget költöttek 2016-ban a humanitárius segélyezésre világszerte. Az UNODC elemzési osztályának vezetője szerint a bűnözés ezen formája a legkiszolgáltatottabbakat használja ki. Globális szintű bűnözésről van szó, amely globális szintű cselekvést, szorosabb regionális és nemzetközi együttműködést és nemzeti büntető igazságszolgáltatási válaszlépéseket igényel - tette hozzá.

Szijjártó szerint még mindig védtelen Európa

A tárcavezető szerint a terület biztonsága kizárólag a törökökön múlik. Tovább >>>

A tanulmányban felhívták a figyelmet: a menekültcsempészettel kapcsolatos tevékenységek következtében több ezer haláleset történik évente. Sok menekült a vízbe fullad, míg sokan mások balesetekben vagy a rendkívüli időjárási viszonyok következtében vesztik életüket. A feljegyzések szerint a földközi-tengeri a leghalálosabb útvonal a világ csempészútvonalain történt halálesetek mintegy felével.

Többségük fiatal férfi

A közlemény szerint a menekültek rendszeres legyilkolásáról is készültek jelentések a csempészútvonalak legtöbbje mentén, de sokan számos egyéb bűncselekmény  -  egyebek között  erőszak, nemi erőszak, rablás, emberrablás, zsarolás és az emberkereskedelem  - áldozatai is lehetnek.

A legtöbb, embercsempészek által szállított menekült fiatal férfi, egyes útvonalakon azonban – például Délkelet-Ázsiában – nők alkotják a többséget. A csempészek némelyike hamis házasságokat szervez vagy fiktív munkahelyeket hoz létre, úti okmányok hamisít vagy magas rangú tisztségviselőket fizet le célja érdekében.

A bűnözők többek között a menekülttáborokban és számos online közösségi hálózaton hirdetik tevékenységüket, az UNODC szerint ezért fontos lenne, hogy az emberek jobban hozzáférhessenek a szabályos migráció lehetőségeihez a származási országokban és a menekülttáborokban, beleértve a bevándorlási és menekültügyi hivatalok kiterjesztését a származási területeken.

Merkel fejére omlott a politikája – Európa fellélegezhet?

A kancellár hirtelen új európai migránspolitika szükségességét jelentette be. De milyen nyomós bel- és külpolitikai okok vezettek ahhoz, hogy Angela Merkel hirtelen menekülőre fogta a dolgot és az elmúlt órákban 180 fokos fordulattal új migránspolitikát kezdett követelni Németországban és Európában? További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás