Friss árfolyamok >>

Közelebb kerül egy ország az euró bevezetéséhez

2018. január 11. 17:21:00
Bulgária júniusig csatlakozik az ERM-2 árfolyamrendszerhez, ez az euró előszobája.

(Fotó: EKB)
(Fotó: EKB)

Bulgária már mintegy két évtizede az euróhoz rögzítette nemzeti valutáját, a levát, szavai szerint az ország erős gazdasági fundamentumokkal rendelkezik, amelyek mindegyike megfelel az euróövezeti tagság feltételeinek - mondta Vladiszlav Goranovbolgár pénzügyminiszter.

Infláció és korrupció

Bulgária államháztartásában többlet van, ellenőrzés alatt áll az infláció és az Európai Unió egyik legkevésbé eladósodottabb országa. Elemzők szerint az EU döntéshozói közül néhányat aggaszt ugyanakkor, hogy Bulgária az egyik legszegényebb és legkorruptabb a 28 tagország között.

Bizonytalanság a németek miatt

A Reuters értesülése szerint a bolgár kormány már egyeztet az EKB és az euróövezet tagországival az ERM-2 csatlakozásról, de erről biztosan nem lesz döntés addig, amíg nem áll fel az új német kormány.

Jöhet-e a magyar euró? >>>>

Mi ez a rendszer?

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül. Az árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz az euróövezet valamennyi tagállamának, az Európai Központi Banknak, és az Európai Bizottságnak a beleegyezésére van szükség.

Eurózóna jelenlegi tagjai:
Ausztria
Belgium
Ciprus
Észtország
Finnország
Franciaország
Görögország
Hollandia
Írország
Lettország
Litvánia
Luxemburg
Málta
Németország
Olaszország
Portugália
Spanyolország
Szlovákia
Szlovénia

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás