Friss árfolyamok >>

Kormányra kerül a szélsőjobb – nagy várakozások a zöldfülű miniszterelnökkel szemben

2017. december 16. 14:13:00
Sokat várnak nemzetközi szinten az új osztrák kormánykoalíciótól.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter Budapesten 2016. június 23-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Sebastian Kurz MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A nemzetközi sajtó szombaton bő terjedelemben foglalkozik a péntek este bejelentett osztrák koalíciós megállapodással, amelynek értelmében 17 év után ismét néppárti-szabadságpárti koalíciós kormány alakul Ausztriában.

Próbálnak normálisnak tűnni

A francia balközép Le Monde azt emeli ki, hogy Európa megnyugtatása céljából az osztrák szélsőjobb egy pártonkívüli személyt, Karin Kneisslt jelölt a külügyminiszteri posztra. A Közel-Kelet-szakértőként ismert nő a francia közigazgatási elit iskoláját, az ENA-t végezte el, és jól ismeri Franciaországot, amelyet időnként bírál is - írta a lap.

Az ugyancsak baloldali madridi El País szerint, minthogy az európai lakosság egy része elutasítja a szélsőjobboldal kormányzati részvételét, mindkét párt nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a normalitás képét sugározza önmagáról.

Európa barát szélsőjobb?

Kurz, az ÖVP elnöke a különbséget hangsúlyozta a 2000-2007 közötti és a mostani néppárti-szabadságpárti koalíció között, és arról biztosította a közvéleményt, hogy védeni fogja az Európa-barát politikát. Az FPÖ Strache vezetése alatt és különösen a legutóbbi választásokat megelőző kampány idején szelídíteni próbálta bevándorlás- és iszlámellenes üzeneteit, és nyilvánosan letett arról, hogy népszavazást tartsanak Ausztria EU-tagságáról.

Sebastian Kurz kormányával itt foglalkoztunk bővebben is a Privátbankár.hu-n. >>>

A jobbközép torinói La Stampa arra hívta fel a figyelmet, hogy a megrekedt németországi koalíciós tárgyalásoktól eltérően Ausztriában két hónap alatt sikerült nyélbe ütni a koalíciós megállapodást.

A balközép olasz La Repubblica méltatta Kurz, az osztrák történelem és Európa legfiatalabb kormányfőjének politikai teljesítményét, amellyel a néppártot Ausztria vezető pártjává tette, és a közvélemény-kutatások korábbi esélyesét, a szabadságpártot az ÖVP mögé szorította.

Ezt úgy érte el, hogy pártját mindinkább jobboldalra tolta. Mindazonáltal a jobboldali populisták kulcspozíciókra tettek szert az új koalíciós kormányban.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás