Friss árfolyamok >>

Könnyű pénz áll a házhoz: a bérbeadók is örülhetnek a forintgyengülésnek

2018. július 12. 18:30:00
Különösen jól járhatnak a bérbeadók a forint gyengülésével, a szemfülesek milliókat is kereshetnek, ha pont jókor fektetnek be egy új ingatlanba. Különösen szépen kereshetnek azok, akik a belvárosban otthont kereső külföldieknek adják ki lakásukat euróért, a hazai piac azonban alig érzi az ingadozás áldásos hatásait. Az ingatlan áraknak ráadásul eszükbe sincs csökkenni, továbbra is stabil emelkedés várható.

Jelentősen változik a gazdasági környezet, ez pedig komoly hatással lesz a lakáspiacra. Az elmúlt években lassan már hozzászoktunk, hogy egy euró 310 forintba kerül. A magyar fizetőeszköz árfolyama május végén aztán kitartó gyengülésbe kezdett, egy hónappal később az euró már 318 forint körül járt, majd egyre gyorsuló ütemben gyengült, átlépve a 330 forintos határt is - vagyis fél év alatt majd’ 5 százalékkal gyengült a forint – derült ki az OTP Ingatlanpont elemzéséből.

Új korszak kezdődik: felforgatja a lakáspiacot a kedvezményes áfa eltörlése

Varga Mihály pénzügyminiszter tegnapi nyilatkozata szerint nem tervezi a kormány az 5 százalékos újlakás áfa meghosszabbítását az eredeti határidő, 2019 után. Az OTP Ingatlanpont összegyűjtötte a döntés várható hatásait. Tovább a cikkhez >>>

A felmérés szerint a fővárosban egy jó környéken lévő, újszerű állapotú, három szobás lakás nem számít kirívóan drágának, ha 60 millió forintba kerül. Május közepén egy ilyen lakásért még 193 ezer eurót kellett volna, alig két hónapra rá pedig már csak 182 ezret – ez átszámítva mintegy 3 és fél millió forint különbség.

A befektetési céllal lakást vásároló külföldiek ennyit spórolhattak, ha másfél hónappal később vettek lakást. Mivel a fővárosi lakásvásárlások becslések szerint közel 10 százalékában külföldiek a vevők, akadhatott pár száz vagy ezer ember, aki az árfolyam ingadozás miatt jól kereshetett.

Euróban érdemes kiadni

Az OTP ingatlanpont vezető elemzője szerint azoknak is jól jött az árfolyamváltozás, akik például úgy adták bérbe az ingatlanjukat, hogy euróban kötötték ki a bérleti díjat.  Ilyen bérleti szerződés szép számmal akad a felkapottabb fővárosi kerületekben, ahol sok a külföldi bérlő: egy 2500 euróért kiadott budaligeti családi ház bérlői tavasszal – átszámítva – 775 ezer forintot fizettek, most 28 ezer forinttal többet. A többségben lévő hazai piac szereplők azonban nem sokat érezhettek ebből a folyamatból. A forint árfolyamváltozása csak közvetett módon és lassan épül be a mindennapokba például az infláció.

Egy pénznem értékvesztése tipikusan a jegybanki alapkamat emelkedését vonja maga után, az importáruk révén pedig az árszínvonalat is növeli. Ilyen változások közepette a legbiztosabb befektetés az ingatlan. Annál is inkább, mert semmi jel nem utal arra, hogy a magyarországi ingatlanok értéke csökkenne – éppen ellenkezőleg, továbbra is áremelkedéssel lehet számolni, ha hosszabb távon lassuló ütemben is – írják.

Most érdemes bérbe adni?

Az elemzés felhívja a figyelmet: mindezek mellett ma még igen kedvező fix kamatozású hiteleket is fel lehet venni. Bár ezek kezdetben drágábbak lehetnek, középtávon biztosan jobban megéri. Nem kell nagyon bonyolult műveleteket elvégezni ahhoz, hogy lássuk: egy most megvásárolt lakás bérbeadása – bár kétségkívül igényel némi munkát, figyelmet, utánajárást – éves szinten még mindig 5-6 százalékos tiszta bérleti hozamot eredményezhet.

Tízmilliókkal drágulhatnak a lakások - komoly áremelkedés közeleg

Miskolcon feleannyiért lehet lakást bérelni, mint Budapesten. Részletek >>>

Ameddig tehát a pénzpiaci kamatok nem fogják biztosítani az évi 4-5 százalékos hozamot, addig mindenképpen megéri bérbeadás céljából vásárolni egy ingatlant, amely ráadásul biztosan meg is tartja, esetleg még növeli is az értékét.

Az OtthonCentrum korábbi felmérése alapján átlagosan 826 ezer forintot kellett négyzetméterenként fizetnie annak, aki júniusban Budapesten vásárolt új építésű lakást. Ez 20,9 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Az elemzés szerint az V., XII., II. és I. kerületekben kellett a legmélyebben a zsebükbe nyúlniuk az új építésű lakások iránt érdeklődőknek, ugyanis itt négyzetméterenként bőven egymillió forint feletti árszint jellemző.

A legdrágább, V. kerületi 2 153 039 forintos és a legolcsóbb, XXIII. kerületi 501 304 forintosos fajlagos ár azt mutatja, hogy több mint négyszer annyit kell fizetnie annak, aki a soroksári kisvárosi miliő helyett a nyüzsgő belvárosban szeretne új építésű lakást. További részletek >>>

Tízmilliókkal drágulhatnak a lakások - komoly áremelkedés közeleg

Emelkedésnek indultak a bankközi kamatok, ez pedig a lakáshitelek törlesztőrészletét is növelheti, így végső soron a megvásárolt lakásra is többet kell fizetni. Egy változó kamatozású 20 éves 10 millió forintos lakáshitel jelentősebb kamatemelkedés esetén akár 0,5-3,5 millióval nagyobb kiadást jelenthet, mint egy fix kamatozású konstrukció. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás