Friss árfolyamok >>

Kevesebb mint 40 nap maradt: a héten végre döntenek a britek?

2019. február 19. 13:36:00
Tovább folytatódnak a Brexit-tárgyalások.

A héten folytatódnak az egyeztetések annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválása - mondta Stephen Barclay brit Brexit-ügyi miniszter, aki az előző nap Michel Barnierrel, az EU főtárgyalójával egyeztetett Brüsszelben.

A tárcavezető arról számolt be, hogy Geoffrey Cox brit igazságügyi miniszter össze fogja állítani módosítási javaslatait a konfliktus alapját képező, úgynevezett ír-északír tartalékmegoldásra vonatkozóan, és a felek hamarosan egyeztetést kezdenek ezekről.

Theresa May brit kormányfő szerda este ismét Brüsszelbe látogat, ahol tárgyalóasztalhoz ül Jean-Claude Junckerrel, a testület elnökével.

Diplomáciai források pedig azt közölték, hogy a következő Barclay-Barnier találkozót a hét közepén tartják.

Hosszabbíthatnak

Juncker egy hétfői lapinterjúban kijelentette, hogy senki nem ellenezné a bennmaradó EU-tagországok közül a brit kilépés eredetileg 2019. március 29-re tervezett határidejének meghosszabbítását, amennyiben London kérelmezné. Elképzelhetőnek tartja a hosszabbítást a május végi európai parlamenti választásokon túlra is, amelyen szakértők szerint ez esetben a szigetországnak is részt kellene vennie valószínűleg.

"A Brexit-folyamatban már így is annyi határidőt túlléptünk" - mondta a bizottsági elnök.

Bizalom és vízió

Jeremy Hunt brit külügyminiszter ugyancsak Brüsszelben volt hétfőn, és a Politico hírportálnak adott interjújában azt mondta: az elkövetkező napokban sikerül megállapodni a stabilitás biztosítása érdekében. Még lehetséges a rendezett kiválás, a brit kormány tudja, miként lehet parlamenti többséget szerezni a szerződés ratifikálásához, de ehhez mindkét oldalon "bizalomra és vízióra" van szükség.

Kérdésre válaszolva helytelennek nevezte a második népszavazás kiírásának ötletét. Mint mondta, "a britek tudják, hogy a politikai elit nem akarta a kilépést, és a demokratikus hitelesség egyfajta tesztjeként tekintenek a Brexitre".

Akkor lehet sikeresnek nevezni a folyamatot, ha tíz év múlva a maradáspárti szavazók azt érzik majd, hogy a döntés "nem is olyan rossz, mint gondolták, és az ország virágzik".

"Kevesebb mint 40 nap van hátra az Egyesült Királyság távozásáig, és mi még mindig nem tudjuk, hogy mit szeretne a brit kormány elérni a ratifikáció érdekében" - mondta Simon Coveney.

Jeremy Corbyn, a brit ellenzéki Munkáspárt vezetője is Brüsszelbe látogat, várhatóan csütörtökön.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás