Friss árfolyamok >>

Két napot bírt a tűzszünet - itt van Izrael bosszúja

2018. július 17. 10:55:00
Egy hétig nem engednek be gáz- és üzemanyagszállítmányokat a Gázába - két napot bírt a tűzszünet.

Egy gázai épület, amelyet a napokban ért izraeli légicsapás. Fotó: EPA / Haitham Imad
Egy gázai épület, amelyet a napokban ért izraeli légicsapás. Fotó: EPA / Haitham Imad

Izrael lezárta a Gázai övezet áruforgalmi átkelőhelyét Kerem Salomnál, és ezzel felfüggesztette az övezetbe irányuló gáz- és üzemanyag szállítást - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Papírsárkányoztak, erre őrtornyokat támadtak, erre rakétáztak

A hétfő esti izraeli bejelentés szerint a gyógyszer- és élelmiszer-szállítást továbbra is engedélyezik az övezet felé. Az átkelőhely lezárását Izrael azzal indokolta, hogy a szombaton megkötött tűzszünetet a palesztin fél hétfő délután megszegte, amikor a radikális iszlamista Hamász szervezet által uralt övezetből rakétát lőttek ki izraeli területre.

Az izraeli hadsereg is megerősítette, hogy a rakétát röviddel azután indították útnak, hogy Izrael két Hamász-őrtornyot támadott Bét Hanúnban és Dzsabáliában hétfő délután. A Hamász ezen megfigyelőállásai közelében előzőleg a palesztinok tüzeket okozó léggömböket és papírsárkányokat indítottak a szomszédos izraeli területek felé.

Egy hétig nincs üzemanyag- és gázszállítás

"A Hamász terrorszervezet folytatta kísérletét terrorcselekmények végrehajtására, és ezért Avigdor Liberman védelmi miniszter úgy döntött, hogy a vezérkari főnök javaslatára az üzemanyag- és a gázszállítások előtt lezárja a Kerem Shalom melletti átjáróhelyet egészen a következő vasárnapig" - közölte az izraeli védelmi minisztérium. További megszorító intézkedésként hatról három tengeri mérföldre csökkentették az övezet parti vizeinél a halászatra engedélyezett távolságot.

Hamász: miért tűri ezt a világ?

"Az izraeli szankciók a Gáza elleni bojkott fokozásának szándékát tükrözik, hogy további bűncselekményeket hajtsanak végre a gázai állampolgárokkal szemben" - állította válaszában a Hamász, és felszólította a világot a hallgatás megtörésére a szerinte Izrael által az emberiesség ellen elkövetett bűnökben.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás