Friss árfolyamok >>

Készülnek a választásokra – most te is tehetsz valamit az országért

2018. január 14. 11:11:11
Alakulnak a szavazatszámláló bizottságok, várják a lakosság jelentkezését.

Ajánlatunk

Megkezdődött a nemzegyűlési választás első fordulója Franciaországban. Fotó: EPA/Guillaume Horcajuelo
Megkezdődött a nemzegyűlési választás első fordulója Franciaországban - nálunk is hamarosan felállítják a szavazófülkéket. Fotó: EPA/Guillaume Horcajuelo

Nem olyan meglepő, hogy a választásokkor kiemelt szerepet kapnak a szavazatszámláló bizottságok, hiszen lényegében rajtuk múlik, hogy végül ki kerül hatalomra a következő négy évben. Egyebek mellett feladatuk a szavazás lebonyolítása, a választás tisztaságának és törvényességének biztosítása, valamint a pártatlanság érvényesítése, és ha szükséges, a törvényes rend helyreállítása. Az, ha ezek bármelyike sérül, bőven láthattunk példát az amerikai választások során – most azonban a magyar emberek maguk is tehetnek a tiszta játékért.

A helyi választási irodák vezetői (a jegyzők) most várják a választókerületben élő választópolgárok jelentkezését a szavazatszámláló bizottságokba. Fontos előírás, hogy csak az adott országgyűlési egyéni választókerületben lakcímmel és választójogosultsággal rendelkező lakosok lehetnek a választási bizottság választott tagjai. A szavazatszámláló bizottságok legalább öttagúak, a testületek három tagját - és a póttagokat - a képviselő-testület választja meg a helyi választási iroda javaslatára, legkésőbb március 19-én 16 óráig. A megválasztott tagok oktatást és felkészítést kapnak, a munkájukért pedig 35 ezer forint díjazást, és másnap nem kell menniük dolgozni – vagyis egy bónusz szabadnap is jár.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás