Friss árfolyamok >>

Inog Merkel széke – mikor lesz végre kormány Németországban?

2018. január 23. 16:45:00
Senki sem tudja, hogy mikor lesz kormány az országban.

Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart Berlinben 2016. július 28-án.
Forrás: MTI/EPA/Kay Nietfeld
Forrás: MTI/EPA/Kay Nietfeld

Továbbra is bizonytalan, hogy mikor kezdődik hivatalos koalíciós tárgyalás Németországban, a közös kormányzásra készülő pártok kedden sem jelentették be a megbeszélések kezdetének időpontját.

Az emberek belefáradtak a várakozásba, és minden egyes nap új kormány nélkül nem éppen növeli a pártokba és a demokráciába vetett bizalmat - mondta az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti frakcióvezetője, Volker Kauder.

Az alaposság ugyan fontosabb, mint a gyorsaság, de most már a tempó is számít, ezért két-három héten belül le kell zárni a koalíciós tárgyalásokat - tette hozzá a politikus a Berliner Morgenpost című lapban közölt interjúban.

Ezért csúszik

A tárgyalások kezdete a CDU/CSU pártszövetség eddigi és lehetséges következő koalíciós partnere, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) miatt csúszik. Az SPD ugyan vasárnapi rendkívüli kongresszusán a küldöttek szűk többségének, 56,3 százalékának szavazataival a hivatalos koalíciós tárgyalások elkezdése mellett döntött, de továbbra is nagy a nyugtalanság, és szavazás eredménye megmutatta, hogy a CDU/CSU-val 2013-ban kezdett kormányzás folytatását a párt nagy része ellenzi.

A pártvezetés ezért igyekszik alaposan felkészülni a tárgyalásokra, és nem enged a CDU/CSU nyomásának. Martin Schulz pártelnök hétfő este, mielőtt találkozott Angela Merkellel és Horst Seehofer bajor kormányfővel, a CSU elnökével, azt mondta, hogy az SPD ezen a héten a felkészüléssel foglalkozik.

Ennek alapján a koalíciós tárgyalás legkorábban január 29-én, hétfőn, a tavaly szeptemberi Bundestag-választás utáni 126. napon kezdődhet el. A szociáldemokraták az eddigi nyilatkozatok szerint főleg a munkajogi szabályozás, az egészségügy és a menekültpolitika területén próbálnak majd kiharcolni az CDU/CSU-val folytatott előzetes egyezetésen elfogadott megállapodásban foglaltakon túlmutató eredményeket.

Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val. Ezt a szavazást várhatóan márciusban rendezik meg - áll az SPD közleményében, amelyben a bonni rendkívüli kongresszus eredményeit foglalták össze.

Az új német szövetségi kormány így húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne Angela Merkel negyedik kormánya, és a harmadik nagykoalíció, amelyet a kancellári tisztséget 2005 óta betöltő politikus vezet.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás