Friss árfolyamok >>

Információs háborút indít az új ukrán elnök

2019. április 22. 10:01:00
Volodimir Zelenszkij, az ukrajnai elnökválasztás vasárnapi második fordulójának győztese esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy folytatni akarja a Donyec-medencei konfliktus rendezésére életre hívott, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőinek tanácskozásaiból álló minszki folyamatot és a normandiai formátumú, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország részvételével folytatott tárgyalásokat.

Ukrainian Presidential candidate Volodymyr Zelensky reacts during a debate with Petro Poroshenko at the Olimpiyskiy Stadium in Kiev, Ukraine, 19 April 2019. Presidential candidates Petro Poroshenko and Volodymyr Zelensky visit the Olimpiyskiy Stadium to take part in the debates ahead of the second round of the presidential elections which will be held on 21 April 2019. After the first round of elections, showman Volodymyr Zelensky remains a frontrunner with 30.24 percent of votes and incumbent president Petro Poroshenko is a runner-up with 15.95 percent of votes. EPA/SERGEY DOLZHENKO
Volodimir Zelenszkij. EPA/SERGEY DOLZHENKO

"Mindenképpen a normandiai formátumban fogunk cselekedni, folytatjuk a minszki folyamatot, de megújítjuk"

- mondta, utalva arra, hogy az utóbbi esetében személycseréket tervez végrehajtani a Kijevet képviselő delegációkban.

"Feltétlenül folytatjuk a minszki irányvonalat, és végigvisszük annak érdekében, hogy fegyvernyugvást érjünk el"

- tette hozzá. Hangsúlyozta: az ugyanis a legfontosabb, hogy a katonák élve térjenek vissza a kelet-ukrajnai frontról.

Kiszabadítaná az ukránokat

Kiemelte, hogy csapata számára elsődleges fontosságú feladat az Oroszországban, illetve az orosz megszállás alatti területen fogságban lévő minden ukrán kiszabadítása, a hadifoglyokat is beleértve.

Elmondta, hogy beszélt a Moszkvában fogva tartott ukrán haditengerészek szüleivel.

"Mindent megteszek, hogy hazahozzuk őket."

Információs háborút indít

Zelenszkij beszélt arról is, hogy ő és csapata nagyszabású információs háborút indít a Donyec-medencei háború befejezésére. Ígérete szerint az ezzel kapcsolatos részleteket hamarosan nyilvánosságra hozzák. Most csak annyit árult el, hogy "nagyon kreatív ötleteik vannak", amelyek megvalósításához kérik majd az újságírók és bloggerek segítségét is.

Elmondta, hogy Petro Porosenko hivatalban lévő államfő már telefonált neki, és gratulált a győzelméhez, valamint felajánlotta segítségét.

"Ez nagyszerű, egyesítjük Ukrajnát"

- tette hozzá Zelenszkij.

Újságírói kérdésre válaszolva utalást tett arra, hogy az általa tervezett személycserék egyik érintettje Jurij Lucenko főügyész, de - mint fogalmazott - "nem csak ő". Más tisztségviselőt azonban egyelőre nem volt hajlandó megnevezni.

Utcahosszal nyert Zelenszkij

A humorista-producer fölényesen nyerte az ukrán elnökválasztások második fordulóját: a szavazatok 73 százalékát szerezte meg, míg Porosenko 24 százalékot kapott a csaknem végleges adatok szerint. Az elnök beismerte vereségét, ugyanakkor azt is mondta, hogy nem akar visszavonulni a politikától.

(Kapcsolódó anyagok: A nap képe: ez a csábos mosolyú nő lehet az új ukrán first ladyMaga letérdelne Putyinnak: hatalmas show lett az ukrán elnökjelölti vitából.)

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás