Friss árfolyamok >>

Hidegháborús hangulat: jön az első igazán feszült Trump-Putyin találkozó

2018. november 8. 11:48:00
Mindkét fél megerősítette, hogy az amerikai és orosz elnök kétoldalú találkozót tart. Ez lesz az első találkozó, ami hidegháborús hangulatban zajlik.

Vlagyimir Putyin elnök orosz államfő az oroszországi labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdájával ajándékozza meg Donald Trump amerikai elnököt a kétoldalú megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón a finn elnöki palotában, Helsinkiben 2018. július 16-án. (MTI/AP/Markus Schreiber)
Vlagyimir Putyin elnök orosz államfő az oroszországi labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdájával ajándékozza meg Donald Trump amerikai elnököt a kétoldalú megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón a finn elnöki palotában, Helsinkiben 2018. július 16-án. (MTI/AP/Markus Schreiber)

Mind Moszkva, mind Washington nyilvánosan megerősítette, hogy az argentínai G20-csúcson lesz kétoldalú találkozó Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök között - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak csütörtökön Asztanában az MTI tudósítása szerint.

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G-20 csoport vezetői november 30-án és december 1-jén tanácskoznak majd Buenos Airesben. Korábban felmerült, hogy Putyin és Trump vasárnap, az első világháború lezárásának 100. évfordulóján Párizsban tartandó megemlékezések alkalmából ül legközelebb tárgyalóasztalhoz egymással, de a két vezető átfogó eszmecsere helyett - sajtóértesülés szerint Emmanuel Macron francia elnök kérésére - csak "futtában" találkozik majd.

Ez lesz az első találkozó, ami hidegháborús hangulatban zajlik

Bár miután az Egyesült Államokban kész tényként kezelik, hogy az orosz beavatkozás segítette hatalomra Trumpot a legutóbbi elnökválasztáson, és jelenleg is folyik vizsgálat a Trump-stáb és az orosz körök esetleges összejátszásáról, az amerikai elnök érintettsége miatt a korábbi Putyin-Trump találkozók hangulatát értelemszerűen nem befolyásolták ezek a dolgok. (A júliusi csúcstalálkozó után szét is szedték Trumpot, baleknak és talpnyalónak nevezték otthon, miután az amerikai hírszerzés helyett az oroszok álláspontja mellett állt ki - részletek >>) A mostani lehet az első olyan tárgyalás, ahol komoly feszültségeket kellene kezelni.

Donald Trump ugyanis nemrég bejelentette az INF, azaz a közepes hatótávolságú nukleáris erők szerződésének felmondását. Ezzel megnyílik az út az USA előtt új nukleáris rakéták gyártására és Európába telepítésére - harminc év után visszatér Európába a hidegháborúból jól ismert nukleáris szembenállás kísértete. Moszkva jelezte is: ha sor kerül az európai rakétatelepítésekre, nem lesz más választása, mint saját rakétáit az amerikai atomfegyvereket befogadó európai országokra irányítani.

Friss fejlemény, hogy Moszkva felveszi a kesztyűt, és előkészíti visszatérését az amerikai határhoz. Lapértesülés szerint Moszkva már el is döntötte, hogy katonai bázist hoz létre Kubában, amelynek fővárosa csupán 170 kilométerre van az USA partjaitól.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás