Friss árfolyamok >>

Gondolnád? Európa egyik legolcsóbb országa vagyunk

2017. június 16. 20:20:00
Óriási, akár háromszoros különbségek is lehetnek az egyes termékkategóriák árai között az Európai Unió tagállamaiban. Magyarország minden létező fronton az uniós átlag alá ígér, legyen szó lakhatásról, élelmiszerről vagy kórházi kezelésekről – épp csak a mi fizetésünkön nem érezzük ennek az előnyeit. Van azonban még nálunk lejjebb is – az Eurostat adataiból kiderül, hol lehet érdemes nekünk elintézni a bevásárlást.

Tavaly Dániában volt a legdrágább az élet, ahol a fogyasztói árak az uniós átlag 139 százalékán álltak, rögtön utánuk Írország (125%), Luxemburg és Svédország (124%) következett, de mélyen a zsebünkbe kellett nyúlnunk, ha Nagy-Britanniában vagy Finnországban (121%) akartunk volna letelepedni, írja az Eurostat.

A lista túlvégén a környékbeli országok kaptak helyet, a legolcsóbb Bulgáriában volt az élet: az uniós átlaghoz képest feleannyit (48%) kell fizetnünk, de nem sokkal volt drágább az élet Lengyelországban (53%) és Romániában (52%) sem. Magyarország szintén az alsó harmadában helyezkedik el a listának.

Óriási különbségek az országok között

A legnagyobb különbségek az éttermi szolgáltatások díjaiban és a dohányáruk és szeszesitalok áraiban mutatkoztak. Dániában, a legdrágább országban például háromszor annyit kell fizetni egy étteremben, mint Bulgáriában, a legolcsóbban.

A dohányosoknak és az alkoholt kedvelőknek is kellemetlen meglepetést tartogathatnak a nyugati országok, itt az Egyesült Királyság jár az élen – az uniós átlagnak majdnem másfélszeresét kell költenünk egy üveg borra vagy egy pakli cigarettára. Ezekhez az árukhoz egyébként Bulgária mellett nálunk juthatnak a legolcsóbban az emberek, az átlaghoz képest nálunk csupán 67 százalékát kell kifizetni az átlagárnak ezekért a termékekért.

Enni kell, lenni kell

Az élelmiszerárakat tekintve ismét Dánia és Svédország viszik a prímet a maguk majdnem másfélszeres áraival, ám a szomszédban sem sokkal olcsóbb az élet: Ausztriában negyedével magasabbak az árak az unió átlagához képest.

Kevés nálunk olcsóbb ország van - lejjebb te is megnézheted, miben vagyunk a legolcsóbbak Európában! Forrás: Eurostat
Kevés nálunk olcsóbb ország van - lejjebb te is megnézheted, miben vagyunk a legolcsóbbak Európában! Forrás: Eurostat

Jó hír ugyanakkor, hogy ha kicsit olcsóbban szeretnénk vásárolni, nem kell messzire mennünk, nálunk olcsóbban csak Romániában, Csehországban, Bulgáriában és Lengyelországban lehet elintézni a nagybevásárlást. Igaz, a benzinköltséggel együtt valószínűleg ugyanott tartunk, mintha a sarki hipermarketben bonyolítottuk volna le mindezt.

Az unió legjei

Ahogy már írtuk, Dániában a legdrágább az élet, itt ugyanis az élelmiszer, az éttermi kiadások és a szálláshelyek is másfélszer annyiba kerülnek, mint az unió átlaga. Bulgária ezzel szemben a legolcsóbb hely az italozáshoz és a dohányzáshoz, míg ugyanezeket a termékeket Írországban kapjuk meg a legdrágábban. A telefon- és internetszámla Görögországban a legdrágább, míg Litvániában a legolcsóbb, ahol konkrétan feleannyit kell fizetni, mint bárhol máshol.

Ne irigyeljük nagyon a Londonba kimenekült honfitársakat sem, Nagy-Britanniában ugyanis a legdrágább a lakhatás és a rezsi (160 százaléka az uniós átlagnak!), Luxemburgban pedig mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha új bútort akarunk venni – igaz, ez csak ötödével drágább, mint bárhol máshol. A legolcsóbb lakhatást Lengyelországban találjuk, itt negyedével olcsóbb a rezsi is.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás