Friss árfolyamok >>

Földindulás Írországban: újabb gyomrost kaphat a brit birodalom

2020. február 13. 15:19:00 – Wéber Balázs
Míg Skóciában a Skót Nemzeti Párt tartana újabb népszavazást a függetlenedésről, addig Írországban bekerülhet a kormányba a Sinn Féin, amely az egyesült Írországról rendezne referendumot. A baloldali-nacionalista párt óriásit erősödött a hétvégi parlamenti választásokon – igaz, ez elemzők szerint nem a Nagy-Írország álmának, hanem szociális ígéreteinek köszönhető.

Sinn Fein president Mary Lou McDonald (C) reacts after being elected in her Dublin constituency at Dublin City count centre in Dublin, Ireland, 09 February 2020. Exit polls in the Irish general election suggest a three way tie between Fianna Fail, Fine Gael and Sinn Fein after the 08 February general elections. EPA/AIDAN CRAWLEY
Mary Lou McDonald, a Sinn Féin elnöke (középen pirosban) ünnepel a választás éjszakáján. EPA/AIDAN CRAWLEY

Azok az emberek, akiknek jó állásuk van, jól keresnek, de a pénzük elmegy albérletre. Hó végére nem marad semmi. A jelenlegi kormány alatt ez nem tűnik túl szimpatikus helyzetnek

mondta a Financial Timesnak Kelly Doherty. A 24 éves nő Dublinban dolgozik DJ-ként, és egyike volt azon szavazóknak, akik szombaton a Sinn Féinre adták a voksukat.

A szavazatok negyedét besöpörte

A korábban kiközösített párt, amelyet évtizedekig az ír függetlenségért küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) „meghosszabbításának”, politikai szárnyának tekintettek, tarolt a parlamenti választásokon: az "elsődleges" szavazatok számát tekintve az első helyen végzett – a voksok csaknem 25 százalékát szerezte meg –, több mint tíz százalékponttal növelte népszerűségét 2016-hoz képest, képviselőinek száma pedig 23-ról 37-re nőtt.

A baloldali-nacionalista párt ezzel megelőzte a kilenc éve kormányon lévő, jobbközép Fine Gaelt, és a második legnagyobb párttá nőtte ki magát az ír parlamentben – csupán eggyel kevesebb képviselője lesz, mint a centrista Fianna Fáilnek. (Utóbbi párt ugyan kevesebb szavazatot kapott, de a sajátos ír választási rendszernek köszönhetően mégis több képviselőt delegálhat. Az írek ugyanis nem csak egy jelöltre szavazhatnak, hanem sorba állíthatják a jelölteket.)

A Sinn Féin egyúttal tárgyalásokat kezdett a Zöldekkel, valamint az Emberek Fontosabbak A Profitnál nevű párttal egy esetleges kormánykoalícióról.

Egyesült Írországot szeretnének...

Előretörésük mérföldkövet jelenthet az ír politikában, hiszen történelmi távlatokban egy rendszerellenes pártról van szó, amely hagyományosan az ír függetlenségért és egyben a brit uralom ellen küzdött – és bizonyos értelemben küzd még ma is.

Legalábbis nem adta fel az egyesült Írország eszményét, és öt éven belül népszavazást tartana a kérdésben. Ezzel újabb tőrt döfne az Egyesült Királyságba – a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt ugyanis már jelezte, hogy a Brexit miatt újabb referendumot szeretne a függetlenedésről.

... de nem ezért nyertek

Elemzők ugyanakkor úgy vélik, hogy a Sinn Féin nem az egyesült Írország álmával, hanem az emberek mindennapi életét érintő, szociális témákkal nyerte meg a választást.

A párt elsősorban a fiatalokat tudta magához vonzani azáltal, hogy kampányában a szociális kérdésekre koncentrált

– állítja ezzel összhangban az FT. Fontos szempont volt az is, hogy a választóknak – sok más európai országhoz hasonlóan – elegük lett a centrista pártok évtizedek óta tartó uralmából, és a sokáig kirekesztett Sinn Féint akarták beemelni a hatalomba.

A jelenre koncentrálnak

A fiatalok elégedetlenek az életszínvonallal, és amúgy sincs túl sok emlékük az északír konfliktusról, amely több mint 3600 áldozatot követelt a XX. század második felében.

Ennek egyik főszereplője volt az IRA, amelyet a britek terrorszervezetként tartottak számon, és amely becslések szerint mintegy 1700 ember haláláért felelős. (A paramilitáris csoport 2005-ben, hét évvel az északír békeszerződés után bejelentette, hogy felhagy a fegyveres tevékenységgel, és csak politikai eszközöket használ majd céljai elérésére.)

Kelly Doherty például tisztában van a Sinn Féin és az IRA kapcsolatával, de úgy véli, hogy ma már inkább a jelenkor problémáira kell koncentrálni:

Országunk érettsége szempontjából fontos lépés, hogy felismerjük: a múlt már megtörtént, mi pedig továbblépünk.

Drága lakhatás

Ami a konkrét problémákat illeti, bár az ír gazdaság gyorsan nőtt az elmúlt években, és csaknem teljes foglalkoztatottságot ért el, az írek csaknem kétharmada úgy érzi, hogy nem profitált a fejlődésből. Számos probléma – drága lakhatás és gyerekgondozási rendszer, az egészségügy hiányosságai – pedig kifejezetten dühöt szült a társadalomban.

A 35 év alattiaknál különösen a drága lakhatás okoz problémát  –  miközben az albérleti díjak 40, addig a fizetések csupán 14 százalékkal nőttek az elmúlt öt évben. Körükben jó visszhangra találtak a Sinn Féin ígéretei, amelyek erre a problémára kínáltak megoldást: a párt jelentősen növelné a szociális lakások számát, befagyasztaná az  albérleti díjakat, és maximálná a jelzáloghitelek kamatait.

Beszédes tény, hogy miközben a 35 év alattiaknak a harmada szavazott a Sinn Féinre, addig a 65 év felettieknek mindössze 12 százaléka.

Népszavazás az egyesülésről?

A Sinn Féin szárnyalásában végül, de nem utolsósorban nagy szerepe van Mary Lou McDonaldnak, a párt új elnökének is, aki a veterán Gerry Adamset váltotta 2018 februárjában. Az 50 éves politikus karizmatikus vezető, és szoros kapcsolatban áll a választókkal.

Elemzők szerint ha a Sinn Féin valóban bekerül a kormányba, akkor McDonald aktívan kampányol majd annak érdekében, hogy népszavazás legyen az egyesült Írországról. (Igaz, Észak-Írországban csak a brit kormány írhat ki ilyen referendumot – a szerk.)

Jelen állás szerint ugyanakkor a kormányalakítás meglehetősen nehéz, sokszereplős és komoly kompromisszumokat igénylő játszma lesz, hiszen egyetlen párt sem került a többségnek még csak a közelébe sem.

A britek negyvenhét hét év tagság után távoztak az Európai Unióból. De miért? Akkor most a populisták győztek? Mi bajuk volt a briteknek az EU-val? Mivel jár a kilépés politikailag és gazdaságilag? Tíz kérdés, tíz válasz videókommentárunkban:

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás