Friss árfolyamok >>

Fejünkre zúdulnak a turisták - új rekord születhet

2018. augusztus 21. 07:50:00
Az utóbbi időben rohamosan nő az utasok száma a reptereken, ennek pedig több oka is van.

Dinamikus a növekedés a budapesti repülőtér forgalmában, a Budapest Airport tájékoztatása szerint idén január és április között több mint 8,3 millió utas utas fordult meg a reptéren, az idei első hét havi forgalom pedig 14,7 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában mértet. Csak júliusban több mint másfél millióan fordultak meg a főváros légikikötőjében.

Az utasforgalom növekedése immár három és fél éve töretlenül a kétszámjegyű kategóriában található. A BA tájékoztatása szerint a forgalom növekedése számos, egymást segítő tényezőnek tudható be, hiszen Magyarország és Budapest változatlanul vonzó idegenforgalmi célpont, egymás érik a rangos könnyűzenei fesztiválok (VOLT, Balaton Sound stb.), kedvező a külföldiek számára a forint/euró árfolyam és júliusban rendezték a Forma-1-es Magyar Nagydíjat is.

Akár 15 millió utas is lehet idén

A dinamika változása annak is köszönhető, hogy idén már négy észak-amerikai útvonal érhető el Budapestről, a már itt lévő légitársaságok nagyobb repülőgépeket állítanak be a budapesti járatokra, illetve tovább sűrítik a menetrendet is: a lengyel LOT heti négyszer repül New Yorkba és kétszer Chicagóba, az American Airlines Philadelphiába repül naponta és a hét minden napján közlekedik Torontóba az Air Canada Rouge.

A nyári időszakban a hagyományos európai és földközi-tengeri nyaralóhelyek felé szintén jelentős volt a forgalombővülés: rendkívül népszerűek a spanyol, a görög, a portugál és az olasz tengerparti városok, és kezd visszatérni a törökországi Antalya is a vezető célállomások közé. 2017-ban mintegy 13 millió utast számláltak, a várakozás szerint ebben az évben az utasszám elérheti a 15 milliót.

A fél világ Magyarország fölött repked - ebből még gond lehet

Közel 10 százalékkal volt magasabb a HungaroControl (HC) által kezelt légi forgalom hazánk teljes légterében júliusban, mint az előző év azonos időszakában. Ebből az átrepülő forgalom növekedése meghaladta a 10,5 százalékot, ami kétszerese a nemzetközi forgalmi előrejelzések legmerészebb becsléseinek, és háromszorosa az európai átlagnak. Az emelkedő forgalom komoly aggályokat is felvet. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás