Friss árfolyamok >>

Ezeknek az országoknak van nukleáris fegyvere – összesen majdnem 15 ezer darab

2018. március 17. 11:28:00
A koreai válság során sok szó esik a nukleáris fegyverekről, hisz úgy tűnik, először kerül olyan rezsim kezébe az eszköz, aki teljesen kiszámíthatatlan. Nézzük, kinek van még, mennyi, és mikor hajtottak végre kísérleteket?

Az első helyen természetesen a két volt hidegháborús szuperhatalom, Amerika és Oroszország osztozik, Oroszországnak a szerint 6800, az Egyesült Államoknak 6500 nukleáris fegyver lehet a birtokában. A két nagyhatalom teszteket már bő 25 éve nem végez, elég volt a környezetszennyezésből, a hidegháború alatt azonban több száz kísérletet folytattak.

Időrendben Nagy-Britannia a következő ország, aki atomfegyverhez jutott: 1952-ben kísérletezte ki az elsőt, az idők során nagyjából 45 kísérletet végzett, és 215 robbanófeje lehet. 1960-ban Franciaország csatlakozott a klubhoz: nagyjából 300 fegyvere lehet, és 200 kísérletet végzett az idők során. Ötödikként Kína, a ma már egyre inkább nagyhatalom, egyben a legnépesebb ország üzemelte be 1964-ben nukleáris fegyverét, melyből most 270 lehet neki.

India, a pár év múlva a legnépesebb ország címet átvevő versenyző 1974-ben jutott el az első tesztig, az utolsót 1998-ban végezte, 120-130 eszköze van. Ami aztán aggasztó lett, hogy a belőle kiszakadt ellensége, Pakisztán is létrehozta saját atomfegyverét 1998-ban, neki is lehet 130-140. Szerencsére azóta a két atomhatalom-ősellenségnek sikerült mérsékletet tanúsítania, így lecsökkent a veszélye egy köztük kirobbanó nukleáris konfliktusnak.

A következő ország Izrael, igaz, sosem nyilatkozott atomprogramjáról, így hivatalosan nem tekinthető atomhatalomnak. Mindazonáltal nyilvánvalónak tűnik, hogy komoly nukleáris arzenált hozott létre, a CNBC becslése szerint 80 robbanófeje lehet.

A közelmúltban még Irán végzett kísérleteket, de a vele kötött hathatalmi egyezmény ezeket végül lezárta, így az ország vállalta, hogy nem fejleszt nukleáris fegyvereket. Nem úgy Észak-Korea, melyről sokáig nem hitte el a világ, hogy sikerül neki, de most már látványos kísérletei után mindenki számára nyilvánvaló, hogy akár más kontinenseket is elérhet velük, hisz közben rakétáit is kifejlesztette és tökéletesítette. Az első kísérleti robbantásra 2006-ban került sor, 10-20 robbanófej lehet az ország birtokában.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás