Friss árfolyamok >>

Döntöttek: indulhat a Brexit második fázisa

2017. december 15. 14:08:00
A bennmaradó tagállamok szerint megfelelő lépések történtek, hogy áttérjenek a kereskedelmi viszonyok tisztázására.

Tovább lehet lépni az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló egyeztetések második szakaszára – mondták a bennmaradó tagállamok vezetői. A brüsszeli találkozón megállapították: a távozás legfontosabb feltételeiről megfelelő előrelépés történt.

A huszonhetek döntéséről az Európai Tanács elnöke számolt be Twitteren, bejegyzésében egyúttal gratulálva Theresa May brit kormányfőnek. A bejelentés nem okozott meglepetést, a szakértők úgy vélték, ezúttal jóvá fogják hagyni a jövőbeli EU-brit kapcsolatrendszerről, a kereskedelmi viszonyról és az esetleges átmeneti időszakról szóló tárgyalások megindítását.

Már indulhatnak is az előzetes tárgyalások

Bár sokak szerint a döntés csupán formalitás, mégis mérföldkőnek számít – különösen, hogy a kiválási tárgyalások hónapokon keresztül az összeomlás szélén álltak. A bennmaradó tagországok által egyhangúlag elfogadott irányelvekben mindenekelőtt a kiválás feltételei kapcsán még megoldásra váró kérdések rendezését sürgették.

Ahogy arról már korábban is írtunk, a legfontosabb kérdésekben megállapodtak a felek: rendezték a brit és uniós állampolgárok kérdését, feloldották az óriási feszültséget a két Írország között és a pénzügyekben is sikerült lefektetni a legfontosabb szabályokat – Martin Selmayr, az Európai Bizottság elnökének kabinetfőnöke akkor fehér füstöt ábrázoló fényképet töltött fel a Twitterre.

Az Európai Unió kész tárgyalást kezdeni a britek által felvázolt kétéves átmeneti időszakról: a szigetországnak azonban az alatt is teljes körűen be kellene tartania a közösségi jogot, beleértve az újonnan elfogadott szabályokat, eleget kellene tennie a költségvetési kötelezettségvállalásoknak, illetve alá kellene vetnie magát az Európai Bíróság joghatóságának – holott már nem vehetne részt az uniós döntéshozatalban.

A bennmaradó tagállamok szándéka továbbra is egy szoros partneri viszony kialakítása az EU és az Egyesült Királyság között. Habár erről csak a tényleges kilépés után lehet szó, a felek addig is készek előzetes tárgyalásokat kezdeni. Az együttműködés feltétlenül kiterjedne biztonsági, a védelmi és a külpolitikai kérdésekben, illetve a terrorizmus és a nemzetközi bűnözés elleni harc területén.

Elbukott egy szavazást a kormány – kirúgták a lázadó alelnököt

A brit kormány szándékával ellentétben megszavazott tegnap este a londoni alsóház egy módosító indítványt, amelyben az előterjesztők jogi garanciákat követeltek arra, hogy a brit parlament törvényerejű határozattal dönthessen a brit EU-tagság megszűnéséről kötendő majdani átfogó megállapodásról. További részletek >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás