Friss árfolyamok >>

Brutális összegeket szánnak Európa védelmére

2018. június 13. 17:33:00
Az előző pénzügyi ciklushoz képest lényegesen nagyobb források jutnak az Európai Védelmi Alaphoz.

Az Európai Bizottság 13 milliárd eurót fordítana az Európai Védelmi Alap finanszírozására a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusban. Az alap célja az e téren jelenleg jórészt az Egyesült Államoktól függő Európai Unió stratégiai autonómiájának megteremtése, a tagországi beruházások hatékonyabbá tétele, a biztonság megerősítése, valamint a versenyképes és innovatív ipari bázis előmozdítása. A Védelmi Alap büdzséje 2017 és 2020 között 590 millió euró volt.

A Védelmi Alap több mint 4 milliárd eurót biztosítana kutatási projektek közvetlen finanszírozására, ezen felül pedig csaknem 9 milliárd euró állna rendelkezésre a tagországok beruházásainak kiegészítésére. Mindez pénzügyi hátteret biztosítana a modern és teljesen interoperábilis technológiákba való befektetéseknek. A tervekben korszerű drónok, radarok, repülőgépek, egyenruhák prototípusainak kifejlesztése szerepel.

Egy uniós hadseregtől féltek a britek

A brüsszeli testület emellett javaslatot tett az egyebek mellett külföldi katonai műveletek finanszírozására szolgáló Európai Békekeret létrehozására, amely 10,5 milliárd eurós, költségvetésen kívüli, biztonsági és védelmi célú mechanizmusok összevonásával létrejövő forrásokból gazdálkodhatna a következő pénzügyi ciklusban. Az új eszköz megkönnyítené az EU hozzájárulását a különböző béketámogató műveletekhez és bővítené az uniós katonai és védelmi támogatások körét.

Ezeket a védelmi integrációs terveket sokáig az Egyesült Királyság blokkolta, attól tartva, hogy azok végül egy uniós hadsereg felállításához fognak vezetni, de friss sajtójelentések szerint London szeretné, ha a Brexit után a szigetország is részt vehetne a Védelmi Alapban.

Az EB végül bejelentette: a következő pénzügyi ciklusban megnövelnék a biztonsági kiadásokat, a jelenlegi 3,5 milliárd euróról 4,8 milliárdra, míg a belső biztonsági alap forrásait több mint a duplájára, 2,5 milliárd euróra növelnék. Ebből 1,5 milliárd eurót különítenek el a tagállamok számára, hogy erősítsék ellenállóképességüket, míg a maradék összeg az előre nem látható kiadásokra tartják fenn.

Komoly pénzeket szán az EU erre a területre - nekünk is jut?

Az Európai Bizottság 100 milliárd eurót javasol kutatásra és innovációra fordítani a következő, 2021 és 2027 közötti uniós pénzügyi időszakban, az előző ciklusban ehhez képest a program költségvetése 80 milliárd euró körül volt. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás