Friss árfolyamok >>

Brutális fegyvereladások a világban – növekvő amerikai dominancia

2019. december 10. 08:50:00 – Káncz Csaba
Tizenhat év után először fordult elő tavaly, hogy a világ öt legnagyobb fegyvergyártója amerikai volt – az amerikai cégek összességében 59 százalékát kontrollálták a globális fegyverpiacnak. A kínai cégeket megbízhatatlan adataik miatt a jelentés nem vette be az értékelésbe, holott az ország olyan nagy fegyvergyártói, mint az AVIC, a Norinco és a CETC a világ 10 legnagyobbja közé tartozhatnak. A Defense News viszont mélyebbre ásott. Káncz Csaba jegyzete.

Donald Trump, az USA elnöke
Donald Trump, az USA elnöke

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) tegnapi jelentése szerint a világ fegyvergyártása padlógázzal halad. A 100 legnagyobb gyártó tavaly is növelte eladásait, az amerikai gyártókkal az élen.

Növekvő amerikai dominancia

A világ 100 legnagyobb gyártója 2018 folyamán 420 milliárd dolláros értékesítést bonyolított le, amely 4,6 százalékkal haladja meg az előző évet. A tavalyi eladások elképesztő módon, 47 százalékkal haladják meg a 2002-es eladási adatokat.

Tizenhat év után először fordult elő tavaly, hogy a világon mind az öt legnagyobb fegyvergyártó amerikai volt - az amerikai cégek 59 százalékát kontrollálták a globális fegyverpiacnak. Az öt vezető amerikai vállalat bonyolította le a 100 legnagyobb gyártó összesített eladásainak 35 százalékát.

A Lockheed Martin továbbra is a világ legnagyobbja, 5,2 százalékkal növelve eladásait egy év alatt – az emelkedésért főképp a vitatott ár/érték arányú F-35-ös gépek amerikai- és külföldi eladásai voltak felelősek. A cég egymagában felelt a 100 legnagyobb vállalat összes eladásainak 11 százalékáért.

A világ második legnagyobb fegyvergyártója a Boeing, amely a jelentés szerint nagyot profitált a Trump kormányzat „nagyhatalmak közötti stratégiai versenyéből.”

Európa a második vonalban

A világ 100 vezető gyártója közül 27 európai, itt főként brit- és francia gyártók kerültek be a legnagyobbak közé. Az első számú brit gyártó a BAE Systems, amely több mint 83 ezer alkalmazottal rendelkezik. A német gyártók tavaly 8,4 milliárd dolláros forgalmat értek el, miközben a globális piacon a 2017-es 2,1 százalékos piaci részesedésük 2,0 százalékra csökkent. A két transz-európai gyártó – Airbus és MBDA – együtt 15,4 milliárd dollár forgalmat könyvelhetett el.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az orosz gyártók a maguk 36,2 milliárd dolláros eladásaival a világ fegyvergyártásának 8,6 százalékáért feleltek. Bár 2018-as eladásaik egy hajszállal visszaestek, az oroszok 2009 óta folyamatosan nyernek teret a világban. Ez főként Oroszország 2011-2020 közötti nagy katonai modernizációs tervének köszönhető és kevésbé a külpiaci eladások növekedésének.

További nyolc ország – Izrael, India, Dél-Korea, Japán, Törökország Ausztrália, Kanada és Szingapúr – összesen 36,2 milliárd dollár forgalmat produkált az első 100-ban. 

Ködös kínai adatok

A kínai cégeket megbízhatatlan adataik miatt a jelentés nem vette be az értékelésbe.  A kevés, nyilvánosan elérhető adat szerint a Sipri kutatói úgy értékelik, hogy az ország olyan nagy fegyvergyártói, mint az AVIC, a Norinco és a CETC a világ 10 legnagyobbja közé tartozhatnak.  A kínai cégek kimaradása  sajnálatos, hiszen éppen a Sipri egy másik kimutatása szerint 2009 és 2018 között a világon Kína növelte leginkább a katonai kiadásait, mintegy 83 százalékkal.

Azt mindenesetre érdemes hozzátenni, hogy az amerikai Defense News ezt nem hagyta annyiban: beleásta magát éves beszámolókba, valamint kiküldött kérdőíveket az adott vállalatoknak és beszállítóiknak.  A katonai folyóirat idei összesítése szerint a világ 100 legnagyobb hadiipari vállalata között 8 kínait találunk.

A fegyvergyártás nagynak tűnhet, de a civil cégekhez képest mégis eltörpül: míg tavaly a 15 legnagyobb fegyvergyártó összesen 245 milliárd dollár forgalmat produkált, ez 8 százalékkal elmaradt a világ legnagyobb forgalmú cégétől, a Toyotától, amely egymaga 265 milliárd dolláros értékesítést hajtott végre.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás